Арсен Аваков

 Про це він сказав в інтерв'ю «Главкому».

За його словами, Україна надала документи до італійського суду і прокуратури, щоб вони могли їх вивчити і ухвалити рішення по суті питання. «Італійська прокуратура їх подивилася і пішла на абсолютно безпрецедентний крок, рідко таке буває: італійські прокурори відмовилися підтримувати в цьому звинуваченні українських прокурорів. Ми розраховуємо, що у вересні відбудеться засідання, на якому дивна українська Феміда одержить відповідь від європейської Феміди», - наголосив А.Аваков. Він розраховує, що Україні буде відмовлено в його екстрадиції. «І європейські інституції дали оцінку якості цієї справи. Я сподіваюся, що це послужить ще одним аргументом для Генпрокуратури, для українського суду, щоб ця фальшива справа була закрита», - сказав він.

У відповідь на питання: «Припустимо, італійський суд відмовить Україні, далі ваш статус буде яким?» А.Аваков сказав: «Далі до мене немає питань. На підставі цих документів я звернуся до Інтерполу з тим, щоб в інших країнах блокувати ордери з боку України. Можливо, італійський суд надасть мені якийсь статус спеціального перебування в країні як різновид посвідки на проживання, можливо, продовжать візу. Про це поки що рано говорити... Це все, якщо припустити, що я, як і раніше, не зможу в'їхати до своєї країни».

Відео дня

Відповідаючи на питання про те, що за списком опозиції він гарантовано проходить до парламенту, але далі йому потрібно буде приїхати до України для оформлення документів і тоді, ще без депутатського імунітету, він може потрапити під переслідування, А.Аваков процитував Скарлетт О’Хара: «Я подумаю про це завтра». «У нас достатньо багато часу зараз. Поки ми зосередимося на виборному процесі, а я поки що подумаю, як вчинити. У бороді чи в жіночій сукні я до парламенту пробиратися не буду, щоб скласти там присягу. Думаю, ми знайдемо правовий шлях», - сказав А.Аваков.

Як повідомляв УНІАН, 26 січня 2012 року прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу стосовно А.Авакова за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення службових повноважень і влади, що призвели до тяжких наслідків). Його підозрюють в причетності до незаконної зміни цільового призначення і передачі у власність 55 га державних земель вартістю більш як 5,5 млн. грн.

31 січня 2012 року А.Авакова оголосили в міжнародний розшук.

25 березня А.Авакова було затримано в італійському місті Фрозіноні. Апеляційний суд Риму 12 квітня звільнив А.Авакова з-під варти.