Віталій Кличко відповідає на запитання журналістів після засідання Київради / Фото: архів УНІАН

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції сказав голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

«Призначити ці вибори має Верховна Рада України своєю постановою. Якщо вона цього не зробить, хоча вона мала б давно вже принаймні вибори мера оголосити, - вона не виконає своїх конституційних обов’язків. Що їй за це буде? Нічого» - зауважив він.

О.Черненко висловив переконання, що ще після відставки Леоніда Черновецького парламент мав призначити позачергові вибори міського голови столиці.

Відео дня

Голова КВУ зауважив, що у травні 2013 року закінчуються повноваження міського голови, який уже і так у відставці, і самої міської ради.

«Останній термін, коли мають відбутися вибори, – це кінець травня» - сказав він.

На цю тему: Ні влада, ні опозиція не зацікавлені у виборах мера Києва

Крім того, О.Черненко вважає, що необхідно організувати кампанію «громадського політичного тиску», аби кияни отримали легітимного міського голову.

На його переконання, вибори міського голови Києва повинні проходити у два тури, а не в один. «Проведення виборів у два тури, яке може забезпечити нормальне представництво і якісного міського голову, – це набагато дешевше, ніж те, як сьогодні розпилюється міський бюджет» - сказав він.

Він додав, що вибори мера у два тури – це «більша довіра».

Також, на думку О.Черненка, вибори мера столиці будуть дуже складними, напруженими та конкурентними.

Як повідомляв УНІАН, 1 червня 2012 року Київський міський голова Леонід Черновецький написав заяву про дострокове складання повноважень.

Питання про складання Л.Черновецьким повноважень міського голови було розглянуто на сесії Київської міської ради 12 липня.

На цю тему: УДАР: провладної більшості у Київраді вже не існує

19 липня секретар Київської міської ради Галина Герега, яка тимчасово виконує повноваження Київського міського голови, звернулася до Верховної Ради з клопотанням про призначення позачергових виборів мера столиці.

1 жовтня Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва і самоврядування рекомендував парламенту ухвалити рішення про проведення виборів мера Києва навесні 2013 року.

Фракція партії «УДАР» зареєструвала у Верховній Раді законопроект про проведення виборів у Києві в перший тиждень червня 2013 року. За словами лідера фракції Віталія Кличка, законопроектом пропонується одночасно провести вибори мера і депутатів Київради. Крім того, «УДАР» пропонує повернути меру столиці низку повноважень.

Законопроектом передбачено встановити, що вибори мера Києва проводяться у два тури.