НАБУ викликає фігурантів справи ОАСК / фото УНІАН

Голову Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка, його заступника Євгена Аблова та ще двох суддів викликають до Національного антикорупційного бюро України для участі у слідчих діях.

Читайте такожВища рада правосуддя відмовилася відсторонити від судочинства скандального суддю Вовка

Відповідні повістки про виклик розміщені на сайті НАБУ.

Відео дня

Суддів викликають "для участі у проведенні слідчих (розшукових) та процесуальних дій як підозрюваних, вручення процесуальних документів тощо в рамках проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні №52019000000000522 від 21.06.2019".

Зокрема, Вовка викликають на 11:00 9 та 12 жовтня, Аблова - на 11:30 9 та 12 жовтня, суддів Ігоря Погрібніченка - на 12:00 9 та 12 жовтня, Володимира Келеберду - на 12:30 9 та 12 жовтня.

Справа ОАСК

  • Як повідомляв УНІАН, 17 липня відбулися обшуки в ОАСК, а також у Державній судовій адміністрації (ДСА). Потім детективи НАБУ пред'явили підозри у створенні злочинної організації і захопленні влади голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику Євгену Аблову, п'ятьом суддям і керівникові ДСА Зеновію Холоднюку.
  • Пізніше цю інформацію підтвердили в НАБУ і зазначили, що триває процес вручення підозр ще 4 особам.
  • За даними Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 12 осіб на чолі з головою ОАСК діяли в рамках злочинної організації, яка мала на меті захоплення держвлади шляхом встановлення контролю над ВККС, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі. Також НАБУ оприлюднило записи розмов нібито цих суддів.
  • У САП стверджують, що ця злочинна організація ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних і ділових кіл.
  • Пізніше Вовк і голова ДСА Холоднюк заявили, що їм не вручали повідомлення про підозри.
  • 11 серпня у НАБУ заявили про оголошення у розшук сімох фігурантів у справі про можливе захоплення держвлади влади керівництвом ОАСК. Йшлося про Вовка, Володимира Келеберду, Ігоря Качура, Миколу Сіроша, Ігоря Погрібніченка, Олексія Огурцова, Сергія Остапця.
  • 12 серпня в Окружному адмінсуді Києва запевнили, що оголошені в розшук судді - на робочих місцях.
  • 1 вересня ВРП відмовилася відсторонити від здійснення судочинства голову ОАСК Вовка.
  • Також ВРП повернула генпрокурору три клопотання про тимчасове відсторонення суддів ОАСК і ще два відмовилася задовольнити. Рішення ВРП стосуються заступника голови ОАСК Аблова, суддів Погрібніченка, Огурцова, Качура та Келеберди.
  • 1 жовтня ВАКС відсторонив Хололюника від посади.