Ілюстрація REUTERS

Глава МЗС України Дмитро Кулеба виключив вимагання компенсації від Росії за анексію Криму, оскільки це нашкодить стратегії про незаконну окупацію територій України.

Про це він розповів в інтерв’ю Крым. Реалии.

Читайте такожЗа рік президентства Зеленський не виконав найбільш важливі передвиборчі зобов'язання – дослідження

Відео дня

«А ви хочете, щоб ми визнали незаконну окупацію, попросили собі компенсацію за це? Чи як? Типу, заплатите гроші і все буде нормально? Ні! Стратегія зовсім інша. Ми так і говоримо, що відбувається тимчасова незаконна окупація. Підкреслюючи, що це тимчасове явище, воно незаконне, і що це окупація за міжнародним правом», – пояснив міністр.

При цьому він зазначив, що компанії можуть судитися.

«Для нас дуже важливо, щоб у судових процесах жодним чином не визнавалася юрисдикція РФ у широкому статусі, ніж статусі держави-окупанта. Але наше ключове завдання, моє ключове завдання, як представника МЗС, це тримати ось цю рамку – тимчасова незаконна окупація», – наголосив Кулеба.

Як повідомляв УНІАН, у Міністерстві закордонних справ України закликають міжнародних партнерів посилити санкційний тиск на Росію через проведення голосування за поправки до Конституції Російську Федерацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.