Фото: REUTERS

У Міністерстві закордонних справ України закликають міжнародних партнерів посилити санкційний тиск на Росію через проведення голосування за поправки до Конституції Російську Федерацію на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму.

Про це йдеться у оприлюдненій заяві українського зовнішньополітичного відомства у зв’язку із голосуванням щодо внесення змін до Конституції Російської Федерації, яке розпочалося 25 червня і триватиме до 1 липня.

Читайте такожЖодні зміни до Конституції РФ не завадять деокупації Криму - Кулеба

Відео дня

«Україна рішуче засуджує факти протиправної організації окупаційною адміністрацією РФ «голосування» на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України у Донецькій та Луганській областях та Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», - заявили у відомстві.

У МЗС наголошують, що проведення Росією «голосування» на тимчасово окупованих територіях Криму суперечить фундаментальним нормам і принципам міжнародного права, а також законодавству України.

«Українська сторона вважає, що підсумки «голосування» на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України, в якому братимуть участь громадяни України шляхом використання примусово нав’язаних російських паспортів, у тому числі жителі Донецької та Луганської областей, спотворюють результати загальноросійського голосування. Його «результати» будуть юридично нікчемними та не матимуть жодних правових наслідків», - йдеться у заяві.

У МЗС наголошують, що «усі причетні до протиправної організації та проведення нинішнього загальноросійського голосування на тимчасово окупованих територіях України нестимуть відповідальність згідно із чинним законодавством України».

«Україна звертається до міжнародних партнерів із проханням засудити організацію «голосування» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим й міста Севастополь та у Донецькій і Луганській областях, у тому числі шляхом посилення санкційного тиску на Російську Федерацію», - заявили у зовнішньополітичному відомстві.