REUTERS

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вказав НАБУ на грубі порушення прав людини з їх боку - тиск на свідків і незаконне стеження. Своєю чергою НАБУ заявило, що продовжить переслідування Логвинського, незважаючи на рішення ЄСПЛ.

Нардеп Олексій Гончаренко заявив, що такими діями директор НАБУ знищує найважливішу інституцію країни і створює загрозу міжнародному іміджу країни та її євроінтеграційним перспективам.

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовив НАБУ в знятті імунітету з Георгія Логвинського, колишнього народного депутата, який представляв Україну в ПАРЄ. На нього поширюється імунітет від переслідувань органами через те, що його дружина - суддя ЄСПЛ. Більш того, Європейський суд з прав людини визнав, що НАБУ давило на свідків у цій справі і вело незаконну розслідувальну діяльність. Вчора НАБУ у відповідь заявило, що не дивлячись на рішення ЄСПЛ продовжить переслідування Логвинського.

Відео дня

Нардеп Олексій Гончаренко так прокоментував дії НАБУ у справі Логвинського: «ЄСПЛ прийняв рішення і відповів, і відповів так, як ніколи не відповідав жодній державі: НАБУ - тисне на свідків, займається незаконним стеженням. Але ж ЄСПЛ, що базується в Страсбурзі, - це орган Ради Європи з бездоганною репутацією і авторитетом у всьому світі. По суті, вчора ЄСПЛ ще раз підтвердив те, що я говорю останній рік - корупціонер Ситник (він офіційно внесений до реєстру корупціонерів України) знищує цю найважливішу інституцію, зводячи особисті рахунки і виконуючи замовлення, включаючи політичні переслідування».

Читайте такожНАБУ продовжить розслідування справи Логвинського, попри рішення ЄСПЛ

Також в коментарі УНІАН Олексій Гончаренко розповів про те, як такі дії директора НАБУ Артема Ситника руйнують репутацію НАБУ, відносини України з Євросоюзом та євроінтеграційні перспективи нашої країни. «Грубе ігнорування прав людини, норм і принципів європейського і українського законодавств ні до чого доброго не приведуть. Одна людина, Артем Ситник, псує ті відносини, які роками будувалися українськими політиками і дипломатами з Єврокомісією і Європарламентом. Ми ж все прекрасно розуміємо, що Європі не потрібен безвіз, а тим більш тісна інтеграція з країною, де можливе таке правове беззаконня, де ігнорують рішення найважливішої інституції - ЄСПЛ, де тиснуть на свідків, організовують нелегальні стеження і загрожують членам сім'ї суддів Європейського суду. Не виключені і інші санкції щодо України. Крім того, такі дії Ситника завдають величезний репутаційний удар по НАБУ, від якого бюро буде дуже важко оговтатися, - вважає нардеп. - Будь-яка заява до Європейського суду з прав людини тепер буде розглядатися через призму того беззаконня і ігнорування рішень європейської судової системи, які собі дозволяє пан Ситник».

Представник Харківської правозахисної групи Євген Захаров раніше заявляв, що Україну можуть звинуватити в тиску на Європейський суд з прав людини через незаконне стеження Національного антикорупційного бюро за суддею ЄСПЛ.

Нагадаємо, що раніше НАБУ також відмовилося виконувати рішення Печерського районного суду Києва про закриття кримінального провадження як незаконного по іншій резонансній справі - справі Писарука і Бахматюка. Адвокати Олега Бахматюка заявили, що оскаржуватимуть незаконні дії НАБУ в ЄСПЛ.