В Конституції України закріплено єдине громадянство / фото REUTERS

Громадянство в Україні повинно бути одне, інакше можливі негативні наслідки.

Про це голова Верховної ради Дмитро Разумков розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Спікер парламенту нагадав, що в Конституції України закріплено єдине громадянство.

Відео дня

"Якщо ми змінюємо головний закон України, це одна історія. Якщо ми починаємо змінювати закони, які знаходяться нижче Конституції, це інша історія. Моя особиста думка - громадянство має бути одне", - зазначив Разумков.

Він додав, що в частині областей України, зокрема на заході країні, в українців є бажання отримати ще одне громадянство. При цьому Разумков зазначив, що запровадження подвійного громадянства може мати "більше негативних наслідків, ніж позитивних".

"Сьогодні у нас будь-який громадянин може мати під подушкою паспорт іншої держави, в тому числі чиновник. А це не правильно. Тому що якщо чиновник працює на країну і народ, тоді виникає питання, на яку країну і на який народ він працює", - зазначив Разумков.

Читайте такожУкраїна планує дозволити подвійне громадянство з країнами Євросоюзу та іншими дружніми країнами, але не з РФ - Кулеба

Подвійне громадянство в Україні: що відомо

  • 26 лютого секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що Кабінету міністрів України доручено розробити законопроект про подвійне громадянство.
  • Данілов нагадав, що РФ використала інструмент подвійного громадянства проти України: "коли у нас керівник СБУ, міністр внутрішніх справ, міністр оборони, керівник Генерального штабу були громадянами Російської Федерації".
  • Також Данілов розповів, кому мають заборонити подвійне громадянство в Україні. Зокрема, це посадовці, народні депутати, ті особи, які працюють в органах влади.
  • 4 березня президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО, що стосується протидії загрозам у сфері громадянства.