Рейтинг головних реформаторів очолив Данило Гетманцев

Визначити лідера серед реформаторів країни було досить легко. Очевидним переможцем став Данило Гетманцев. Нардеп минулого року подав найбільшу кількість законопроектів, які були ухвалені. Таким чином, на рахунку Гетманцева 18 законів.

Крім того, на думку експертної спільноти, саме ініціативи Гетманцева були найважливішими та найпотрібнішими з точки зору реформування країни. Сумарний бал за всіма його законопроектами становить 25,3, тоді як другий номер у списку Юлія Гришина набрала лише 17,3 бала.

З визначенням найактивнішої фракції виникли складнощі. На фракційну першість у питаннях реформування країни претендують і "Слуга Народу", і "Голос". Ступінь активності їх депутатів становить 90%. Важливо відзначити, що не лише лідер Данило Гетманцев, а й уся перша десятка рейтингу складається виключно із представників "Слуги Народу".

Відео дня

Аутсайдерів реформування країни також двоє: "Європейська солідарність" та "Опозиційна платформа – За життя". Вони продемонстрували активність на рівні 30%. На противагу Гетманцеву ОПЗЖ виставили свого антилідера. Ним став Вадим Рабінович, який не лише не пропонував значних законопроектів, а й не підтримував ініціативи колег. Його явка на засідання досягла позначки 37%, практично всі голосування Рабінович пропустив, продемонструвавши ККД на рівні 1%.

Але некорисні депутати – це ще не все. До рейтингу потрапили ще й антиреформатори. Тобто, депутати, які набрали негативні бали за підсумками законодавчої активності. Таких у списку виявилося аж семеро, серед них п'ятірка перших з кінця: Микола Кириченко, Олег Воронько, Роман Мулик, Олег Семінський, Ніна Южаніна.

Такими є підсумки 2021 року. Яким буде 2022 – сказати поки що складно, але судячи з активності того ж таки Данила Гетманцева, великих несподіванок чекати не варто.