фото УНІАН

В понеділок в Україні опублікували нове опитування, присвячене першому року президенства Володимира Зеленського, а також популярності інших політиків. В ході дослідження українців запитували також, кого вони вважають найкращим президентом країни за весь час.

Результати здивували й навіть розлютили деяких українських коментаторів. Зрештою, подив вони викликали і в Польщі, - пише Gazeta Wyborcza. Україні вирішили, що найкращим президентом був Леонід Кучма (так відповіли 20% опитаних). На другому місці опинився Володимир Зеленський (16%), на третьому - перший президент Леонід Кравчук (13%). В наступній трійці - Петро Порошенко (12%), Віктор Янукович (9%) і Віктор Ющенко (6%).

У Польщі, напевне найбільший подив викликало останнє місце Ющенка. Адже він був тим політиком, який своє президентство виборов. Власне, це для нього зробили українці, які не змирилися з фальсифікацією виборів. Мирна "Помаранчева революція" отримала активну підтримку в Польщі. Про неї говорили всі ЗМІ, а тисячі поляків поїхали в Україну в ролі спостерігачів. Ющенко для багатьох був героєм. В Польщі, схоже, його таким вважали навіть більшим, ніж в самій Україні.

Відео дня

Читайте такожЗеленський для New York Times: "Я очікував війну, але не імпічмент Трампа чи пандемію"

З української точки зору першість Кучми в рейтингу не дуже дивна. Адже він єдиний, хто двічі обіймав президентське крісло. У багатьох він асоціюється зі стабільністю й вмілим маневруванням між Росією й Заходом. В часи Кучми були періоди, коли, здавалося, все вказувало на його більшу прихильність до Заходу. Але Росія стояла на заваді цьому. Хоча самому Кучмі довелося з нею змагатися. На початку його президентства в 90-х роках він придушив проросійський сепаратизм в Криму. В 2003 році  він виступив проти Росії у конфлікті за невеликий острів Тузла. "Україна - не Росія" - говорив заголовок його книжки. На тлі Росії з її війнами в Чечні Україна здавалася оазисом миру.

Мало хто хоче пам'ятати, що саме за Кучми зародилася українська олігархічна система. І саме тоді сталося вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Але багато пам'ятають, що в кінці його роботи жити стало трохи легше. А в 90-х роках в Україні було незрівнянно важче, ніж в Польщі. Гіперінфляція й інколи невиплата зарплат. Але парадокс в тому, що автором покращення економічної ситуації був у свій час прем'єр-міністр Віктор Ющенко і його уряд. Коли ж його звільнили, він перейшов в опозицію до Кучми.

Перші роки президенства Ющенка - це період добробуту. Почалася хвиля споживацтва. Але фінансова криза 2008 року стала холодним душем. Ющенко був ініціатором багатьох пріоритетів української політики: встановлення історичної правди, скасування візового режиму з Євросоюзом, автокефалії української церкви. Але все це вдалося здобути лише за президенства Петра Порошенка. Останній також належав до кола так званих "любих друзів" Ющенка. А їх пов'язують з кумівством, яке до цього часу не викорінене з української політики.

Читайте такожОпитування показало, скільки українців довіряють Зеленському (інфографіка)

Gazeta Wyborcza пише, що українці помістили Порошенка на четверте місце, хоча, об'єктивно мовлячи, йому вдалося досягти багато. Але і в його випадку опоненти можуть додати довгий список звинувачень. Як часто кажуть в Україні, завжди є якесь "але". У всіх таких рейтингах важливу роль відіграє пам'ять виборців і психологічний стан суспільства. Сьогодні в Україні спостерігається втома від війни і бажання повернутися до нормальності. Виявляється, що її частина українців пов'язують саме з часами Кучми.

Ющенко багатьох дратував своїми повчаннями. Також роль зіграла зневіра українців у "політику-месії". Очікування від Ющенка були величезні. Сьогодні з такою ж надією багато хто дивиться на Зеленського. Яким він залишиться в пам'яті, покаже рейтинг після його президенства.