На Банковій прокоментували заяви Фокіна / фото УНІАН

Окремі коментарі, що прозвучали в інтерв’ю заступника керівника української делегації в мінській Тристоронній контактній групі Вітольда Фокіна, не відображають офіційної позиції України.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, передає прес-служба ОП.

За його словами, більшість позицій, які висловив Вітольд Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.

Відео дня

«Давайте відокремлювати особисту позицію від позиції делегації. Вітольд Фокін щойно приєднався до переговорного процесу та розбирається з тематикою. І якраз деякі одіозні та двозначні формулювання, на які чомусь погодилася попередня влада, сьогодні українська сторона намагається пом’якшити чи застосувати виключно в межах національних інтересів України», – зазначив Андрій Єрмак.

Він наголосив, що амністія не може стосуватися осіб, які скоювали воєнні злочини, захоплювали заручників, катували та вбивали полонених, торгували людьми, брали участь у фінансуванні тероризму та вчиняли деякі інші тяжкі злочини. 

Керівник Офісу Президента також зауважив, що Мінські угоди та пропозиції української делегації з доопрацювання законопроекту про особливості місцевого самоврядування в ОРДЛО не передбачають особливого статусу для всього Донбасу – йдеться виключно про тимчасово окуповані райони. 

«Є чіткі червоні лінії, які неодноразово окреслював Президент України Володимир Зеленський. Тому позиція української делегації в мінській ТКГ повністю відповідає національним інтересам України», – наголосив Андрій Єрмак.

Скандальна заява Фокіна щодо Донбасу: що сказав заступник керівника делегації в ТКГ

  • Фокін в інтерв’ю виданню «Страна» заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.
  • Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін розповів, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають понести покарання. «Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу», - заявив Фокін.
  • Також він сказав, що готовий їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви першого заступника голови української делегації у Тимчасовій контактній групі Вітольда Фокіна щодо «особливого статусу» для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокативними.