Глава Боснії та Герцеговини пообіцяв повернути подаровану Лаврову ікону / REUTERS

Член президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік заявляє, що поверне ікону, раніше подаровану міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову, але не Україні.

Читайте такожПодарована Лаврову старовинна українська ікона повернулася до Боснії
Про це повідомляє боснійське видання Dnevni Avaz з посиланням на прес-конференцію Додіка.

Зокрема, Додік стверджує, що історія про ікону "була придумана" в Боснії, і він публічно поверне цю ікону особам, які передали її йому.

Відео дня

За його словами, Україна ніколи не підіймала питання про зникнення ікони. "Це сімейна ікона. Навіть сьогодні влада в Україні не шукає цю ікону. Ви придумали історію, посол України сказав, що вона ґрунтувалася на повідомленнях ЗМІ. З цієї причини вона ґрунтується на брехні... Лавров вважав, що вона повинна бути повернута. У мене не було можливості. Я подзвоню людям, які передали мені ікону. Я публічно поверну її їм, і нехай вони пояснять інші речі", - заявив Додік.

Що цьому передувало

  • У грудні 2020 року стало відомо, що член президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік подарував главі МЗС РФ Сергію Лаврову українську ікону XVIII століття.
  • У Посольстві України в Боснії та Герцеговині вимагали пояснень, як ікона потрапила в країну. Згодом у МЗС РФ заявили, що повернуть ікону дарувальникам для уточнення її історії по лінії Інтерполу.
  • За повідомленнями місцевих ЗМІ, ікона була написана майже 300 років тому і зберігалася в окупованому Луганську.
  • У Міністерстві культури та інформаційної політики мають намір звернутися в правоохоронні органи з проханням встановити ланцюг переміщення ікони з України в Боснію і Герцеговину. У відомстві проаналізували оприлюднене в ЗМІ зображення позначки на іконі й встановили, що це "печатка Одеської крайової комісії з охорони пам'яток матеріальної культури та природи, яка була створена в 1926 році при Одеському історико-археологічному музеї". За період роботи з 1926-го по 1930 рік ця комісія виявила, склала списки пам'яток культури у всіх округах в межах своєї відповідальності, взяла їх на облік і під державну охорону. Факт наявності печатки крайової комісії на іконі вказує на те, що ця ікона є власністю держави Україна.
  • Україна залучила Інтерпол для встановлення обставин переміщення до Боснії подарованої Лаврову української ікони.