Китай запропонував свій "мирний план" для України / фото REUTERS

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував ініціативу французького президента Еммануеля Макрона поговорити з Китаєм про  мирний план щодо війни в Україні.

В інтерв'ю "РБК-Україна" він наголосив, що йдеться не про мир в одній країні, а про мир у всьому світі, тож і всі хочуть виявити своє лідерство.

"Якщо Китай сказав: "Ми гравець", відповідно знаходиться гравець, який готовий нас представляти, мовляв: "Ну, поговорімо", - каже Резніков.

Відео дня

Міністр оборони наголосив: коли настане час справжніх розмов про мир, все одно диктувати буде Україна. "Говоритиме: "Ми хочемо, щоб за нашим столом сіли американці, британці, французи, німці, турки, поляки. Ми хочемо, щоб це була коаліція країн, які готові взяти на себе зобов'язання забезпечити нам безпеку завтра", - заявив міністр. 

Він додав, що в України є план з 10 пунктів, озвученим президентом Зеленським. Це наша позиція. А те, що ще якісь країни пропонують, свідчить про те, що Росія мріє про переговори, шукає варіанти.

"Мирні плани" щодо України

Раніше стало відомо, що президент Франції Еммануель Макрон планує звернутися до Китаю з планом, який, як він вважає, може призвести до переговорів між Росією та Україною.

Напередодні Китай запропонував свій "мирний план" для України.  Він складається з 12 пунктів та не влаштовує не лише українську сторону, а й її союзників. Цікаво, що в цьому документі Пекін називає війну "українською кризою".

Президент України Зеленський сказав, що це не мирний план, а просто висловлення думок Китаєм. 

26 квітня Зеленський провів розмову з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Це була перша розмова очільників двох держав від початку російського вторгнення в Україну.

Вас також можуть зацікавити новини: