Білорусь не має стати "великою точки напруги або війни" - Разумков / фото УНІАН

Для України важливо, щоб Білорусь не стала "великою точки напруги або війни".

Як передає кореспондент УНІАН, про це голова Верховної Ради Дмитро заявив Разумков на брифінгу.

За його словами, для України важливо, щоб Білорусь зберегла незалежність і "була європейською державою, яка буде розвиватися разом з нами, а не з’явилася ще одна велика точка напруги або війни, не дай Боже, на кордонах нашої держави".

Відео дня

Читайте такожУ Києві відповіли на емоційний коментар МЗС Білорусі щодо поради Лукашенку від Зеленського

Разумков підтвердив, що у парламенті зареєстрована заява щодо ситуації в Білорусі, але на даний час, відповідно до законодавства, вона не може бути ухвалена.

Він нагадав, що "дехто" хотів сьогодні на позачерговій сесії розглянути відповідний проект постанови, але, згідно із законодавством, на позачергову сесію не можуть бути внесені не заплановані для розгляду питання.

Разумков зауважив, що Білорусь для України "близька республіка і близький народ".

Вибори в Білорусі

  • 14 серпня ряд народних депутатів зареєстрували проект постанови про заяву Верховної Ради щодо невизнання легітимності виборів президента Білорусі та неприпустимість насильства проти мирних протестувальників (№ 3988).
  • У заяві йдеться, що ВР засуджує застосування сили проти громадян, які вийшли на мирний протест у Білорусі, висловлює співчуття родині загиблого і всім постраждалим, закликає владу країни та особисто Олександра Лукашенка до діалогу з протестувальниками і припинення застосування насильства.
  • Також у документі йдеться, що наявні факти правопорушень під час передвиборчої кампанії та виборів президента Білорусі свідчать про повну невідповідність міжнародним стандартам прозорого, вільного та справедливого волевиявлення.
  • У заяві наголошується, що Верховна Рада не визнає результати виборів президента Білорусі 9 серпня. Також пропонується закликати усі демократичні країни засудити насильство проти мирних протестувальників, дати принципову оцінку фактам правопорушень під час виборів президента Білорусі і не визнавати легітимність їхніх результатів.
  • Сьогодні, 25 серпня, народний депутат від "Голосу" Соломія Бобровська закликала Верховну Раду в перші дні вересня розглянути цей проект постанови.