За останні п'ять років українські політичні партії витратили понад 3 млрд грн \ фото REUTERS

За останні п'ять років українські політичні партії витратили понад три мільярди гривень, і в основному це кошти з державного бюджету.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив голова Комітету виборців України (КВУ) Олексій Кошель, презентуючи дослідження КВУ "Вплив чотирьох років державного фінансування на розбудову політичних партій в Україні".

"За останні п'ять років українські політичні партії витратили понад 3 млрд грн, і левова частка цих коштів – це кошти, які були отримані в межах державного фінансування політичних партій. Ми проаналізували витрати політичних партій з моменту запровадження державного фінансування, тобто у звіті вказано 2016-2020 роки", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожДесятки "слуг"-мільйонерів орендують житло за бюджетні кошти - КВУЗа даними Комітету виборців, найбільше коштів упродовж останніх п'яти років витратили Радикальна партія Олега Ляшка та Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина". "За п'ять років РПЛ витратила на здійснення статутної діяльності 644 млн грн. Також партія стала лідером за витратами на парламентську виборчу кампанію 2019 року, витративши майже 115 млн грн. "Батьківщина" за п'ять років діяльності витратила 631 млн грн, з них 87 млн - на парламентську кампанію 2019 року", - повідомив голова КВУ.

Кошель додав, що дещо менше витратили партії "Європейська солідарність" та "Слуга народу". За його словами, партія "ЄС" за останні п'ять років витратила 577 млн грн, а партії "Слуга народу" за два роки діяльності - 513 млн грн.

Він зазначив, що далі за значними витратами є партія "Опозиційна платформа - За життя" (190 млн грн) і ВО "Свобода" (119 млн грн). Він додав, що водночас партія "Українська стратегія Гройсмана" витратила 117 млн грн, при тому, що вона не отримувала коштів у рамках державного фінансування.

Кошель розповів, що серед рейтингових політичних партій на час старту дослідження була вказана і партія "УДАР", яка показала досить низькі рамки фінансових витрат - за п'ять років витрачено лише 3 млн грн.

Голова КВУ зазначає, що дослідження показало, що 40% коштів партії витрачають на пряму рекламу. "Частка витрат на пряму рекламу у різних партій відрізняється. Один із найвищих показників витрат на рекламу у політичній партії "Наші", яка в річному звіті за 2018 рік вказала витрати сумарно 10,2 млн грн, з яких 10,1 млн було витрачено на розміщення зовнішньої політичної реклами (білборди)",- повідомив Кошель.

Він зазначає, що значні витрати на пропагандистську діяльність має партія "ОПЗЖ" - понад 80 млн грн. За його словами, ця партія у 2019 році зазначила 32,3 млн грн витрат, з яких 19,9 млн – профінансована пропагандистська діяльність (з них 13,4 млн – витрати на рекламу на телебаченні).

Вас також можуть зацікавити новини