Зеленський проводить переговори з Джонсоном / фото ОПУ

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у вівторок, 1 лютого, прибув до Києва.

В рамках візиту відбувається зустріч з президентом Володимиром Зеленським. Вони обговорять, зокрема, й безпекову ситуацію навколо України. 

Зустріч в Маріїнському палаці відбувається на тлі оголошень про створення нового тристороннього формату співпраці.

Відео дня

Переговори Зеленського і Джонсона - тестова трансляція 

20:20: Брифінг лідерів завершений. 

20:17: Зеленський наголосив, що Україна чекає, допоки РФ відведе війська від кордонів. 

"Це єдина правдива відповідь на питання про те, чи збираються вони продовжувати ескалацію", - наголосив Зеленський. 

Поки говорити про відведення не доводиться, додав він.

Зеленський та Джонсон зустрілися в Києві / фото ОПУ

20:15:  Великобританія не перебільшує небезпеку російського вторгнення, переконаний Джонсон. 

Він наголосив на наявності явної і реальної небезпеки. 

"Пістолет біля голови України", - висловився він.

20:11: Зеленський назвав "нормандський формат" єдиним форматом перемовин, який наразі працює, хоча, як зауважив президент, до Мінських угод є чимало зауважень і суперечок.

20:08: "Тепер окупації якогось міста чи території не буде. А буде, на жаль, страшна трагедія, якщо почнеться ескалація проти нашої держави", - попередив Зеленський, наголосивши, що армія України, як і суспільство, зазнала значних змін за останні роки. 

"Це не буде війна України з Росією, це буде війна в Європі повномасштабна", - додав він.

Зеленський та Джонсон зустрілися в Києві / фото ОПУ

20:06: Зеленський наголосив, що Україна у питанні оборони має розраховувати насамперед на себе.

"Незважаючи на різні союзи, для яких у нас відчинені двері", - сказав він.

20:02: Відповідаючи на запитання журналістів, чи не перебільшена небезпека ескалації з боку Росії, Зеленський зазначив, що "100% гарантій ніхто нікому не дає". Він наголосив, що у 2014 році теж ніхто не очікував, що почнеться війна і території будуть окуповані.

19:57: Зеленський та Джонсон завершили проголошення своїх заяв та відповідають на запитання журналістів.

19:56: Джонсон наголосив на важливості економічної співпраці між країнами, "бо Великобританії і в майбутньому буде невідворотним союзником України, який підтримує її територіальну цілісність".

19:52: "Зараз важливо, аби Росія зробила крок назад і обрала шлях дипломатії. І ми залучимося до діалогу, звичайно, але санкції готові і ми надаємо військову підтримку", - Джонсон.

Зеленський та Джонсон зустрілися в Києві / фото ОПУ

19:48: Джонсон нагадав про підтримку, яку його країна надає Україні, та про підготовку Великобританією та іншими країнами пакету санкцій та інших заходів, що  "будуть активовані щойно нога російського солдата  наважиться перетнути український кордон".

"Ми все це робимо не для того, щоб виявити ворожість до Росії. А щоб продемонструвати свою відданість захисту свободи та демократії", - наголосив британський прем’єр.

19:40: "Ми прагнемо розширювати партнерство у всіх сферах. Ми домовилися започаткувати переговори про подальшу лібералізацію торгівлі", - Зеленський.

19:37: Джонсон підтвердив підтримку євроатлантичних прагнень України. Зеленський, своєю чергою, повторив тезу про те, що Україна чекає на конкретику в цьому питанні.

19:33: Зеленський зазначив, що перший візит Джонсона (до речі, також перший візит до України прем'єра Великобританії за останні 22 роки) відбувся у "непростий час" не лише для України, Європи, а й для всього світу.

Джонсон під час зустрічі підтвердив повну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, наголосив президент. Зеленський подякував за позицію, а також за підготовку розширених санкцій проти РФ та підтримку Кримської платформи.

19:26: Розпочався брифінг прем'єра Великої Британії та президента України.

Зеленський та Джонсон проводять брифінг / скриншот

19:13: Двостороння зустріч Джонсона та Зеленського завершена.

19:04: Спільний брифінг прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона та президента України Володимира Зеленського затримується. За даними ЗМІ, прес-конференція розпочнеться о 19.15.

18:55: Брифінг двох лідерів у Києві за підсумками переговорів про можливу ескалацію з боку Росії очікується через лічені хвилини. Тим часом прес-конференцію дав Володимир Путін. Російський президент заявив, що Захід проігнорував "фундаментальні побоювання Росії".

18:40: Одночасно з візитом Джонсона до Києва міністр оборони Великобританії Бен Уоллес підтвердив намір вирушити до Москви для переговорів із головою міноборони РФ Сергієм Шойгу. Орієнтовна дата візиту – 11 лютого.

18:31BBC повідомляє, що окрім ситуації з безпекою в Україні Джонсон та Зеленський обговорюють питання економічної співпраці.

Зокрема, сидячи навпроти Зеленського за столом Джонсон у присутності журналістів наполягав, щоб дві країни "розвивали економічне партнерство".

18:13: Відео та перші деталі з початку зустрічі опублікувало Sky News.

У присутності журналістів Джонсон та Зеленський обмінялися кількома репліками.

"Я думаю, що Київ має гарний вигляд, фантастичний вигляд, він виглядає сильним. Серйозно", - наводить видання слова британського прем'єра.

Крім того, Джонсон заявив Зеленському, що Україна виглядає "сильною". Після журналістів попросили залишити приміщення, і два лідери продовжили спілкування наодинці.

18:05: Reuters опублікувало фотографії з зустрічі, зроблені всередині Маріїнського палацу.

Зеленський зустрівся з Джонсоном у Києві / фото REUTERS
Зеленський зустрівся з Джонсоном у Києві / фото REUTERS
Зеленський зустрівся з Джонсоном у Києві / фото REUTERS

17:59: В ОПУ повідомляють, що крім двосторонньої зустрічі заплановані українсько-британські переговори, на яких також будуть присутні Джонсон та Зеленський.

Брифінг очікується близько 19:00.

17:30: У Маріїнському палаці розпочалася зустріч президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона.

Після завершення переговорів вони проведуть зустріч із представниками засобів масової інформації.

Зеленський проводить переговори з британським прем'єром Джонсоном / скриншот

Нагадаємо, що напередодні візиту в Україну Борис Джонсон переніс телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним.

А голова міністерства закордонних справ Великобританії Ліз Трасс напередодні візиту до України, який також був запланований на 1 лютого, отримала позитивний результат тесту на COVID-19 та пішла на самоізоляцію.

Під час цього візиту голови МЗС Великобританії мали оголосити про створення нового формату співпраці між Великою Британією, Польщею і Україною. Очільник МЗС України Дмитро Кулеба розкрив деякі деталі про майбутній альянс.

Вас також можуть зацікавити новини: