Олександр Тупицький очолює КСУ / Фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Президент України Володимир Зеленський пропонує голові Конституційного суду Олександру Тупицькому самому піти у відставку із займаної посади.

Про це глава держави сказав в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

«Іноді так буває, що вихід неочікуваний, ми говоримо про ті чи інші речі, а є інший план. Але ми говоримо про одну особу – про голову Конституційного суду пана Тупицького. Я не хочу його образити, але мені здається, що якщо в нього є і залишилась хоч якась гідність – у нього є сім’я, є поруч люди, які бачать реакцію суспільства, які бачать реакцію політиків та президента. Мені здається, щоб вийти з цієї ситуації, щоб люди зараз не ламали голову, як приймати той чи інший закон – він повинен просто піти у відставку», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожЗеленський окреслив "червоні лінії" для голови Конституційного суду

За словами глави держави, потім можна спокійно перейти до оновлення всього складу Конституційного суду.

КСУ проти антикорупційної реформи: що відбулося

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • 29 жовтня Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний проект закону «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» (№4288), яким пропонується припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду. У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів».