Фалафель - це традиційне близькосхідне блюдо з нуту з додаванням різних спецій, трав і цибулі. Його не тільки смажать у фритюрі, але й запікають у духовці, що надає йому хрусткої скоринки і м'якої, ароматної консистенції всередині.
Чим відрізняється фалафель від шаурми - важливий нюанс
Це дві окремі страви з різними характеристиками. Шаурма готується з начинкою з м'яса, куди додаються також овочі, соуси і спеції. Начинка для шаурми, яка може бути і просто овочева, без м'яса, загортається в лаваш або вкладається в піту.
Тоді як фалафель - це самостійне блюдо, яке готують з нуту з додаванням спецій, зелені і цибулі. Є популярним вегетаріанським і веганським блюдом, оскільки фалафель не містить продуктів тваринного походження. Зазвичай він має форму кульок, як варіант - плоских котлеток.
Вживається як закуска або головна страва, але можна подати фалафель у піті - наприклад, з додаванням помідорів і листям салату. А фалафель в лаваші укладається зверху нарізаних овочів, поливається соусом і загортається в рулет. У цих випадках готові нутові кульки просто використовуються як начинка для шаурми.
Як приготувати справжній фалафель в духовці - рецепт без фритюру
Інгредієнти:
- 1 склянка вареного нуту;
- 1 невелика цибулина;
- 3 зубчики часнику;
- по 1/2 склянки свіжої петрушки та кінзи;
- по 1 чайній ложці меленого кумина (інша назва приправи - зіра) та меленого коріандру;
- 1/2 чайної ложки кайенського перцю - за бажанням, для гостроти;
- сіль і перець за смаком;
- 2 столові ложки борошна;
- 1 чайна ложка розпушувача - за бажанням, для більш пишних кульок;
- 2-3 столові ложки оливкової олії.
Нут, цибулю, часник, зелень і спеції подрібніть до отримання грубої пасти. Перекладіть отриману масу у велику миску. Додайте борошно і розпушувач, якщо він використовується, і ретельно перемішайте, щоб всі інгредієнти добре поєдналися.
Нагрійте духовку до 200 градусів. Сформуйте невеликі кульки або плоскі котлетки з отриманої маси і викладіть їх на деко, вкрите пергаментним папером. Змастіть фалафелі оливковою олією за допомогою пензлика.
Поставте деко з фалафелями в розігріту духовку і випікайте їх протягом 20-25 хвилин до золотистого кольору, перевернувши через половину часу приготування.
Подавайте з салатом і соусом тахіні, тобто кунжутною пастою, з овочами - за бажанням.
Фалафель - рецепт класичний, на сковороді
Інгредієнти:
- 250 г білого нуту;
- 1 цибулина;
- 1 зелений перець;
- 3 зубчики часнику;
- 1 чайна ложка меленого коріандру;
- по 1/2 чайної ложки меленого кумина, кардамону, куркуми;
- по 1 пучку свіжої петрушки і кінзи;
- 3 столові ложки горохового борошна;
- сіль і перець - за смаком;
- олія.
Нут попередньо замочіть на ніч у воді або відваріть. Цибулю і перець наріжте кубиками, часник і зелень подрібніть. Використовуйте тільки верх пучка, стебла не годяться. Промийте нут, а потім розімніть його разом з цибулею, перцем, часником, спеціями в блендері до однорідності. Додайте борошно і сіль і перемішайте.
Сформуйте з цієї маси невеликі круглі кульки розміром близько 3 см. Розігрійте олію на сковороді і обсмажте фалафель по 2-3 хвилини з кожного боку, до золотисто-коричневого кольору.
А чи можна покласти менше спецій у фалафель - Клопотенко, відомий шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко, - крім нуту, цибулі, часнику, зелені кінзи і петрушки, в своєму рецепті вказує зі спецій тільки зіру.
Раніше УНІАН поділився секретом, як приготувати смачні деруни - рецепт з бабусиного блокнота.