Стиглі груші - чудова основа для варення. Заготовки на зиму з цих фруктів готують в серпні. Для варення краще використовувати напівтверді плоди середньої солокості. М'які груші можна використовувати в тому випадку, якщо хочете зробити варення консистенції джему або повидла.
- Грушеве варення часточками з маком
- Грушеве варення п'ятихвилинка
- Грушеве варення з лимоном
- Грушевий джем з желатином
Грушеве варення часточками з маком
- Груші - 1 кг.
- Цукор-200 - 300 г.
- Мак сухий - 2 ст. л.
- Лимон-1 шт.
- Кардамон, ванілін, кориця та інші спеції за смаком.
Груші вимити, нарізати часточками і очистити від насіння. Шкірку можна не очищати, якщо вона м'яка. З лимона видавити сік. Груші залити лимонним соком і засипати цукром. Залишити на 90 хвилин при кімнатній температурі, щоб фрукти пустили сік і цукор розтанув. Періодично помішувати суміш.
Груші у власному соку поставити на невеликий вогонь відразу після закипання додати в варення мак. Залежно від твердості груш варити варення 20-40 хвилин, знімаючи пінку. В кінці варіння за бажанням додати спеції. Розкласти готове варення в стерилізовані банки.
Грушеве варення п'ятихвилинка
- Груші тверді - 1 кг.
- Цукор - 800 г.
- Вода - 200 мл.
Груші вимити, видалити серцевини і нарізати невеликими шматочками. У каструлю вилити воду і всипати цукор. Поставити на вогонь і нагрівати, поки цукор не розчиниться. Залити фрукти сиропом і залишити в холодильнику на 4 години.
Груші в сиропі поставити на середній вогонь і довести до кипіння. Після закипання варити 5 хвилин. Потім зняти з вогню і поставити варення на 12 годин в холодильник. Повторіть варіння і охолодження ще 2 рази. Після останньої варіння розкладіть гаряче варення в стерилізовані банки.
Грушеве варення з лимоном
- Груші - 1 кг.
- Лимони - 2 шт.
- Цукор - 1 кг.
- Вода - 200 мл.
Груші нарізати тонкими часточками. Шкірку очищати не потрібно. Перекласти груші в каструлю, додати воду і цукор. Варити 25 хвилин на невеликому вогні. Потім повністю остудити варення, повернути на вогонь, знову варити 25 хвилин і ще раз остудити.
Лимони нарізати невеликими шматочками. У остигле після другого варіння варення додати лимони. Варити суміш ще 10 хвилин. Готове варення розкласти в стерилізовані банки.
Грушевий джем з желатином
- Груша - 1 кг.
- Цукор - 450 г.
- Желатин сухий - 20 г.
- Вода (для желатину) - 70 мл.
- Вода (для варіння груш) - 100 мл.
- Лимон-0.5 шт.
Груші очистити від насіння і шкірки, дрібно нарізати. Залити водою і варити на невеликому вогні 25 хвилин. Потім подрібнити грушу в пюре блендером.
З половини лимона зняти цедру теркою і вичавити сік. Желатин замочити в холодній воді і залишити для набухання на 10-15 хвилин. У грушеве пюре викласти цукор, цедру і сік лимона. Варити на маленькому вогні 10 хвилин. Потім викласти желатин. Перемішати джем, поки желатин не розчиниться, і вимкнути вогонь. Викласти джем в стерилізовані банки і зберігати в прохолодному місці.