
Багато українців готували традиційну страву кутя на Різдво 2024 року, яке було 25 грудня за новим стилем. Однак є, ті, хто святкую за старим стилем - 7 січня.
Це ситна страва, яка покликана об'єднати покоління та продемонструвати багатство. Так звана багата кутя - відома тим, що включає безліч смачних додатків, що перетворює її на справжні ласощі.
Як готується традиційна багата кутя на Різдво з пшеницею та маком - далі в матеріалі.
Багата кутя - рецепт із пшениці
Для приготування знадобляться:
- 200 грамів пшениці;
- 50 грамів маку;
- 50 грамів меду;
- одна столова ложка цукру;
- дрібка солі
- 30 грамів горіхів
- 100 грамів суміші з кураги, родзинок і журавлини;
- одна склянка узвару (за бажанням).
Крупу ретельно промийте і за можливості замочіть на ніч або кілька годин. Щоб зварити її, помістіть пшеницю в каструлю і залийте водою у співвідношенні 1 до 3. Доведіть до кипіння і готуйте на тихому вогні, поки вона не розвариться. На це може піти близько години.
Мак і родзинки потрібно залити окропом. Щоб перетерти зерна, використовуйте м'ясорубку, ступку або блендер. Курагу та горішки дрібно нарізаємо. Змішуємо їх із маком, родзинками, цукром і медом. Усе це переміщуємо в кашу. За бажанням можна додати узвар.
Саме так готується багата кутя з пшениці. За бажанням ви можете змінювати рецепт - взяти цукати та різні горіхи на свій смак.