Меню новорічного столу є чи не найголовнішим питанням для кожної господині напередодні свят. Проте є страви, які з року в рік традиційно з'являються на святкових столах країни.
УНІАН зібрав кращі рецепти новорічних салатів.
Рецепт салату Олів'є
Новорічний стіл не можна уявити без "Олів'є". Вже кілька десятків років цей салат є невід'ємною частиною святкового меню. Для його приготування знадобляться:
• 6 середніх картоплин
• 2 великі моркви
• 6 яєць
• 400-600 г вареної ковбаси
• 1 банка консервованого горошку
• 4 солоних огірка
• майонез
• сіль.
1. Моркву і картоплю відварити "в мундирах". Зварити яйця.
2. Овочі почистити і нарізати кубиками. У такий самий спосіб нарізати яйця, ковбасу і огірки.
3. Додати горошок.
4. Додати в салат сіль і заправити майонезом.
5. Перемішати.
Рецепт салату Олів'є - відео приготування
Для тих, хто стежить за своєю фігурою, є дієтичний варіант "Олів'є".
Рецепт Олів'є №2
Інгредієнти:
• 6 картоплин
• 2 великих моркви
• 6 яєць
• 2 курячих філе
• 4 свіжих огірка
• сметана або йогурт
• французька гірчиця
• сіль.
1. Відварити моркву, картоплю, яйця.
2. Зварити куряче філе, додавши трохи солі і, за бажанням, лавровий лист.
3. Почистити овочі та яйця і нарізати їх кубиками. Дрібно нарізати курку.
4. Додати горошок.
5. Змішати сметану або йогурт з гірчицею в пропорціях¼.
6. Додати до салату сіль, соус і перемішати.
Рецепт оселедця під шубою
Ще одним традиційним салатом, який нерідко зустрічається на святкових столах українців, є оселедець під "шубою". Для його приготування знадобляться:
• 200 г філе оселедця
• 2 середніх буряки
• 2-3 середніх картоплі
• 1 велика морква
• 1 цибулина
• 2 яйця
• майонез.
Рецепт печінкового торта
Ще однією "родзинкою" новорічного столу може стати незвичайна закуска – Печінковий торт. Приготування цієї страви займає час, але ваші гості точно залишаться задоволеними.
Інгредієнти:
600 г печінки (краще курячої або яловичої)
3 яйця
½ склянки молока
3 столові ложки пшеничного борошна
5 великих печериць
3 невеликих морквини
2 цибулини
1-2 зубчики часнику
майонез
зелень – за смаком
сіль
масло для смаження.
1. Печінку пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером до однорідної рідкої консистенції.
2. Додати яйця, молоко, борошно, сіль і спеції і перемішати.
3. З отриманого "тіста" робимо млинці, обсмажуючи на сковорідці з двох сторін до рум'яності.
4. Для начинки обсмажити дрібно нарізані цибулю і гриби, а також терту на крупній тертці моркву.
5. Для соусу майонез змішати з подрібненою зеленню і часником.
6. Потім збираємо печінковий торт. Кожен печінковий млинець змастити сумішшю часнику, майонезу і зелені. Зверху викласти начинку з моркви, грибів і цибулі. І так по черзі з кожним шаром печінкового торта.
7. Зверху прикрасити зеленню.
Рецепт печінкового торта – відео приготування
Відео "Смачні рецепти"
Рецепт оселедця під шубою - відео приготування
1. Відварити буряк, моркву і картоплю "в мундирах". Зварити яйця.
2. Нарізати невеликими кубиками оселедець і викласти на пласке блюдо.
3. Дрібно нарізати цибулю, викласти поверх оселедця і змастити майонезом.
4. Почистити і потерти на крупній тертці картоплю. Викласти поверх цибулі, злегка посолити і змастити майонезом.
5. Почистити і потерти на крупній тертці моркву. Викласти на тарілку і змастити майонезом.
6. Потім потерти очищені яйця, викласти зверху і змастити майонезом.
7. Почистити і натерти на крупній тертці буряк. Викласти поверх, злегка посолити і змастити майонезом.
8. Поставити в холодильник на кілька годин.
Салат Мімоза
Ще одним традиційним "рибним" салатом є "Мімоза". Рецепт "Мімози" дуже схожий на оселедець під "шубою", однак для його приготування знадобляться:
• 3 середніх картоплі
• 4 яйця
• 1 велика морква
• 1 велика цибулина
• 200 г консервованої риби в олії (наприклад, сайра)
• майонез
• сіль.
Рецепт салату Мімоза - відео приготування
1. Відварити картоплю, моркву і яйця.
2. Потім овочі почистити і потерти на крупній тертці.
3. Яйця почистити і відокремити жовтки від білків. І те, і те потерти на дрібній тертці.
4. З консервованої риби злити масло і розім'яти виделкою, викласти на блюдо рівномірним шаром.
5. Дрібно нарізати цибулю, викласти поверх риби і змастити майонезом.
6. Потім рівномірним шаром викласти терту моркву, злегка посолити і змастити майонезом.
7. Виконати теж саме з картоплею.
8. Викласти зверху тертий білок і змастити майонезом.
9. Присипати зверху тертими жовтками, змащувати не потрібно.
Салат Цезар
Салат "Цезар" став дуже популярним у наших краях протягом останніх 10 років. Все частіше він також стає частиною новорічного столу.
Інгредієнти:
• 400 г курячого філе
• 1 качан салату Айсберг
• 200 г помідорів чері
• 100 г сиру пармезан
• Половинка білого хліба
• 2 зубчики часнику
• 3 столові ложки оливкової олії
• сіль
Для соусу:
• 2 яйця
• 2 чайні ложки гірчиці
• 3 столових ложки лимонного соку
• 3 столові ложки оливкової олії
• пармезан
• сіль.
Рецепт Цезаря - відео приготування
1. Білий хліб нарізати кубиками і викласти на деко.
2. Оливкову олію вилити в невелику миску і видавити в нього часник. Підігріти трохи суміш в мікрохвильовій печі.
3. Хліб змастити олією з часником і відправити в розігріту до 180º духовку на 10-15 хвилин.
4. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, посолити, поперчити і обсмажити на невеликій кількості олії.
5. Помити салат і порвати його руками на досить великі шматки.
6. Для соусу необхідно яйця кімнатної температури опустити в киплячу воду на одну хвилину.
7. Вилити яйця в миску, додати лимонний сік, гірчицю, олію, трохи тертого пармезану і збити все блендером.
8. Викласти на блюдо листя салату, зверху викласти курку, порізані навпіл або на чверті помідори черрі, нарізаний тонкими скибочками пармезан і грінки. Зверху полити соусом.
Рецепт салату з язиком
Любителі м'ясних салатів зможуть гідно оцінити салат з яловичим язиком і авокадо. Для його приготування знадобляться:
• цілий яловичий язик
• 1 авокадо
• 2 яйця
• 200 г печериць
• 1 свіжий огірок
• 1 цибулина
• 1 банка консервованого горошку
• майонез
• рослинна олія для обсмажування.
1. Відварити в підсоленій воді яловичий язик.
2. Яйця зварити та охолодити.
3. Цибулю порізати півкільцями, обсмажити на рослинному маслі пару хвилин. Потім додати гриби і смажити до готовності. Посолити і поперчити.
4. Яйця і авокадо нарізати кубиками, огірок і язик – соломкою. Додати горошок.
5. Всі інгредієнти, заправити майонезом і перемішати.
Рецепт салату з язиком і огіркоми - відео приготування
Рецеп салату з ананасами
Любителям екзотичних фруктів припаде до душі ситний білковий салат з куркою і ананасами. Для нього знадобляться:
• 2 курячих філе
• 400 г печериць
• банка консервованої кукурудзи
• 200 г консервованих ананасів
• 4 яйця
• 1 цибулина
• сіль
• рослинна олія для смаження
• майонез.
1. Куряче філе відварити в підсоленій воді. Зварити яйця.
2. Печериці нарізати невеликими скибочками і обсмажити з цибулею на рослинній олії. Посолити і поперчити.
3. Філе і яйця нарізати невеликими кубиками. Якщо ананаси кільцями, то теж нарізати на невеликі шматочки.
4. Додати кукурудзу, перемішати всі інгредієнти і заправити майонезом.
Рецепт салату з куркою і ананасами – відео приготування
Рецепт салату Грибна галявина
Окрасою новорічного столу може стати незвичайний салат "Грибна галявина".
Інгредієнти:
500 г маринованих грибів
400 курячого філе
100 г твердого сиру
4 яйця
2 картоплі
2 солоних огірка
1 морква
пучок кропу
1. Відварити картоплю, моркву, яйця і курку.
2. Взяти глибоку миску з плоским дном і застелити харчовою плівкою – так салат буде зручніше перевертати.
3. Мариновані гриби викласти на дно миски капелюшками вниз.
4. Дрібно нарізати кріп і викласти поверх грибів.
5. Потім викласти рівномірним шаром варене філе і змастити майонезом.
6. Терту на крупній тертці моркву викласти поверх курки і теж змастити майонезом.
7. На крупній терці натерти сир та викласти зверху.
8. Яйця порізати дрібними кубиками або потерти на тертці і теж викласти зверху, змастити шар майонезом.
9. Потім викласти терту на крупній тертці картоплю.
10. Накрити миску плоскою тарілкою і поставити в холодильник.
11. Перед подачею перевернути салат, щоб гриби опинилися зверху.
Рецепт салату Грибна поляна – відео приготування
Відео Колекція рецептів
Рецепт салату Гніздо глухаря
Ще один салат, що відрізняється незвичайною подачею, - "Гніздо глухаря". Курка і картопля роблять його ситним, а огірок додає свіжості.
Інгредієнти:
200 г курячого філе
3 картоплі
1 свіжий огірок
2 курячих яйця
3-4 перепелиних яйця для декору
половина червоної ріпчастої цибулі
пучок кропу
майонез
сіль
спеції для курки
1. Картоплю почистити і на терти на тертці для корейської моркви або ж нарізати дуже тонкою соломкою.
2. Картопляну соломку обсмажити на сковороді або у фритюрі до золотистої скоринки. Викласти картоплю на паперовий рушник або серветку, щоб прибрати зайве масло.
3. Куряче філе посмажити на сковороді або запекти в духовці.
4. Яйця відварити і остудити в холодній воді.
5. Яйця, курку, огірок і цибулю нарізати дрібними кубиками і перемішати, заправивши майонезом.
6. Салат викласти купкою на плоску тарілку, посередині зробити невелике поглиблення і засипати його дрібно нарізаним кропом.
7. Зверху на кріп покласти перепелині яйця. Посипати салат картопляною соломкою.
Рецепт салату Гніздо глухаря – відео приготування
Відео "Готую з любов'ю смачно і швидко"