Петрів піст починається через тиждень після Трійці і потрібен для підготовки до Дня пам'яті святих апостолів Петра та Павла. Меню на Петрів піст не містить таких строгих обмежень у їжі, як, наприклад, під час Великого посту. Проте необхідно дотримуватися одного правила - відмовитися від м'яса, молочних продуктів та яєць, а деякі дні - від риби.
Раніше УНІАН склав детальний календар харчування на Петрів піст. Триватиме він з 20 червня до 11 липня.
- Плов з солодким перцем
- Суп-пюре з помідорів
- Пісне рагу з грибів
- Пісний суп з рибою, горошком і помідорами
- Пісні вареники з картоплею
Плов з солодким перцем
Таке блюдо любить кожен з нас, ви можете сміливо приготувати його, як основне, в період посту:
- рис - 100 г;
- вода - 210 мл;
- масло рослинне - 30 г;
- перець солодкий стручковий - 50г;
- помідори - 50 г;
- цибуля ріпчаста - 25 г;
- зелень;
- солі.
Промити рис в гарячій воді і відкинути на друшляк. Висипати рис на деко, розподілити його по всій поверхні і підсушити в духовці. Полити рис рослинним маслом, перемішати і смажити до тих пір, поки не утвориться золотистий відтінок. Поставити закипати воду, підсолити її. Засипати в каструлю охолоджений рис, накрити кришкою, варити на невеликому вогні. В цей час вийняти насіння з перцю, промити його і нарізати шматочками. Почистити цибулю, обсмажити його на сковороді. Почекати, поки рис "набухне", додати до нього перець і цибулю. Перемішати, накрити кришкою і поставити в духовку на 40-50 хвилин. Подавати порційно з зеленню.
Суп-пюре з помідорів
- ріпа - 1-2 шт;
- морква - 1 шт;
- лук порей - 1 шт;
- помідори - 10 шт;
- рослинна олія - 2 ст. л;
- борошно - 2 ст. л;
- ½ склянки води;
- сіль, перець.
Очистити моркву, цибулю і ріпу, помістити в каструлю, залити водою, посолити і варити 40 хвилин. Потім дістати овочі, протерти через сито або блендер. Бульйон процідити. Розігріти сковороду, налити рослинне масло, помідор нарізати шматочками і тушкувати 20 хвилин. Потім його також подрібнити і з'єднати з овочами. Додатково на сухій сковороді обсмажити борошно. Овочеву масу влити в бульйон, потім додати туди борошно. Довести до кипіння, посипати зеленню. Подавати порційно з сухариками.
Пісне рагу з грибів
- макарони "спіральки" або "бантики" з твердих сортів - 200 г;
- цибуля ріпчаста - 3 шт;
- печериці - 500 г;
- кукурудза консервована - 1 банка;
- імбир - невеликий шматочок.
Відварити і промити макарони. Цибулю нарізати півкільцями, гриби — часточками. Обсмажити все разом. За 5-7 хвилин до готовності додати кукурудзу. Почистити і подрібнити імбир, додати в сковороду. Гасити рагу 10-15 хвилин. За бажанням можна замінити імбир на соєвий соус.
Пісний суп з рибою, горошком і помідорами
- вода - 2 л;
- хек - 700 г;
- картопля - 3 шт;
- цибуля - 1 шт;
- помідори - 200 г;
- рис - 800 г;
- заморожений горошок - ⅔ склянки;
- рослинна олія - 3 ст. л;
- сіль, перець.
Рибу промити, помістити в каструлю, залити водою, довести до кипіння, зняти пінку, викласти рибу на тарілку. Бульйон процідити і вилити назад в каструлю. Знову довести до кипіння, додати рис і картоплю кубиками. Варити, поки картопля не буде готова. Розібрати рибу, прибрати кістки і шкіру, додати в каструлю. На підігрітій сковороді обсмажити цибулю з рослинним маслом. З помідорів зняти шкірку, додати до цибулі. Смажити 7 хвилин. Додати горошок, всі овочі помістити в каструлю. Посолити, поперчити. Варити до тих пір, поки горошок не розм'якшиться. Подавати суп порційно з хлібом.
Пісні вареники з картоплею
- Вода - 200 мл.
- Сіль - 1 чайн.л.
- Борошно - 600 г.
- Цибуля - 4 шт.
- Картопля - 8 шт.
- Рослинна олія - 3 стол.
Воду довести до кипіння і трохи остудити. Висипати в миску або на стіл муку і борошно з сіллю і зробити лунку посередині. Поступово вливати в муку гарячу воду і замішувати тісто лопаткою. Коли тісто трохи охолоне, продовжити замішувати руками. Накрити тісто плівкою та залишити на 30 хвилин.
Цибулю дрібно нарізати і обсмажити на олії до золотистого кольору. Картоплю відварити до готовності, злити воду. Додати в картоплю цибулю з олією, в якій смажився овоч. Долити трохи води з-під картоплі та зробити пюре. Посолити за смаком. Розділити тісто на однакові кульки та тонко розкатати. Зліпити вареники з картоплею. Варити 3-4 хвилини в окропі.