Домашній сир рецепт / фото ua.depositphotos.com

Багато любителів молочних продуктів змушені відмовлятися від їх покупки в магазині, адже не впевнені в їх якості і терміні придатності. Не можна знати напевно, що додають в магазинну сметану або сир. Однак зробити смачні молочні продукти можна вдома без дорогих заквасок і великих зусиль.

Така сметана, сир і кефір будуть корисні для дітей і жінок на грудному вигодовуванні. А якщо ви бережете фігуру, то можете зробити молочні продукти зі знежиреного молока. Залишки домашньої сметани і кефіру можна використовувати для приготування наступної порції.

Домашня сметана без закваски

  • Молоко 2,5% - 1 л.
  • Кефір - 4 ст. л.

Читайте такожНіжна панна котта: рецепт класичного італійського десертуДля приготування підійде домашнє коров'яче молоко з ринку, але можна взяти і магазинне. Молоко налити в каструлю і довести до кипіння. Остудити до температури приблизно 40 градусів. Прибрати пінку і додати кефір, збити вінчиком. Каструлю з молоком замотати в рушник і поставити на 7 годин в тепле місце. 

Відео дня

В результаті повинна вийти густа простокваша. Через 7 годин над порожньою каструлею поставити друшляк і в кілька шарів вистелити марлю. Вилити простоквашу через марлю в друшляк і поставити в холодильник на 8 годин разом з марлею. Протягом цього часу сметану потрібно кілька разів перемішати. Потім готову сметану збити блендером і перелити в банки для зберігання.

Домашній кефір рецепт / фото ua.depositphotos.com

Домашній кефір на молоці

  • Молоко - 1 л.
  • Сметана - 2 ч. л.

Молоко довести до кипіння і остудити до температури трохи вище кімнатної. Додати сметану і добре перемішати до повного розчинення. Перелити молоко зі сметаною в одну банку і накрити шматком марлі. Поставити на добу в тепле темне місце. Через добу кефір буде готовий.

Домашній сир з молока і кефіру

На 350 г сиру:

  • Молоко жирністю не менше 2,5% - 1 л.
  • Кефір 3% - 1 л.

У каструлю з товстим дном вилити молоко і кефір і розмішати вінчиком до однорідності. Нагріти до кімнатної температури, потім вимкнути вогонь і накрити кришкою. Залишити суміш при кімнатній температурі не менше ніж на добу. Не прибирати в холодильник. По краях каструлі повинна утворитися прозора сироватка. 

Каструлю поставити на найслабший вогонь на 40 хвилин. Не доводити масу до кипіння. Перемішувати не потрібно. Маса зверху повинна поступово згорнутися в сир. Відкинути сир на складену в кілька шарів марлю і злити сироватку. Залишити в марлі на 30 хвилин. Після повного охолодження сир готовий до вживання.

Читайте також інші рецепти: