
Багато людей відмовляються від м'яса з міркувань особистої віри або через стрімке зростання цін на курку, свинину та яловичину. Їжу тваринного походження цілком можна замінити іншими продуктами - в них також багато необхідних людині речовин.
УНІАН розповість, які прості страви з овочів на сковороді або в духовці можна приготувати.
Раніше ми говорили про те, як робиться овочева заправка на зиму.
Котлети з квасолі і картоплі
- квасоля - 400 гр
- морква - 1 шт
- ріпчаста цибуля - 1 шт
- картопля - 4 шт
- рослинна олія
- сіль, перець - за смаком
- панірувальні сухарі
Квасоля залити водою, залишити на 5-6 годин або на ніч, потім відварити до готовності і злити воду. Моркву і картоплю відварити, очистити. Ріпчасту цибулю очистити, обсмажити на сковороді до золотистого кольору. Квасолю, картоплю і моркву перебити в блендері або м'ясорубці. Додати смажену цибулю, сіль, перець, перемішати до однорідності. З отриманої суміші сформувати котлети, обваляти в панірувальних сухарях і смажити на сковороді 5-7 хвилин з кожного боку. Можна подавати в такому вигляді або додатково протушкувати в томатній пасті.
До речі, для того, щоб не купувати панірувальні сухарі, ви можете зробити їх з батона, який у вас залишився. Про це ми говорили раніше, пропонуючи ідеї про те, що можна зробити з черствого хліба.
Кускус з овочами
- баклажан - 1 шт
- помідори - 2-3 шт
- ріпчаста цибуля - 1 шт
- часник - 3-4 зубчики
- овочевий бульйон або вода - 1 стакан
- гострий червоний перець - на кінчику ножа
- мелений коріандр - на кінчику ножа
- кускус - 1 стакан
- сіль, перець - за смаком
- мелена зіра - 0.5 ч. л
- петрушка - 1 пучок
- рослинна олія
Баклажани очистити, промити, нарізати кубиками, посолити і перемішати. Залишити в мисці на 20 хвилин, потім рідину злити, а баклажани промити ще раз. Цибулю і часник дрібно нарізати, обсмажити на олії до золотистого кольору. В кінці додати коріандр, зіру і перець, перемішати.
Помідори дрібно нарізати, додати на сковороду до решти овочів, тушкувати 5 хвилин. Викласти баклажани і знову тушкувати 5 хвилин. Посолити, поперчити, влити бульйон або воду, довести до кипіння і зняти з вогню. Висипати кускус і нарубану петрушку. Проварити 5-10 хвилин, потім накрити кришкою і зняти з вогню. Почекати 10 хвилин і подавати до столу.
Запечені овочі на вечерю
Для цього рецепта можна використовувати будь-які овочі, не обов'язково ті, що вказані нижче.
- баклажани - 3 шт
- печериці - 500 гр
- солодкий перець - 3 шт
- сіль, перець - за смаком
- бринза, фета або тофу - 100 гр
- рослинна олія
У форму для запікання викласти баклажани, нарізані кубиками. Наступним кроком рівномірно покласти печериці (якщо гриби великі - розріжте навпіл). Солодкий перець вимити, також розрізати на 3-4 частини і викласти у форму. Посолити, поперчити, в кінці посипати нарізаним сиром. Запікати страву в духовці при 200°C 20 хвилин. Якщо хочете, щоб овочі пропеклися швидше - накрийте їх фольгою.
Пісні вареники зі шпинатом
- борошно - 3-3. 5 склянки
- вода (окріп) - 1 стакан
- шпинат - 200 гр
- картопляне пюре
- цукор - 1 ч. л
- сіль - 1 ч. л
- рослинна олія
Шпинат (100 гр) перебити в блендері, змішати його з водою, рослинним маслом, цукром і сіллю, замісивши тісто для вареників, в кінці додати борошно. Залишити тісто на 30 хвилин. Зробити картопляне пюре, в нього теж додати подрібнений шпинат.
Розкачати тісто товщиною в 5 см, склянкою вирізати кола. Викласти начинку, щільно закріпити края. Зварити в підсоленій воді до готовності, подавати зі сметаною або смаженою цибулею.