
Рисова каша дуже смачна і ароматна в свіжому вигляді, але вже на наступний день злипається в однорідну неапетитну масу. Кулінарні умільці придумали кілька способів "оживити" вчорашній рис. Називаємо три смачних рецепта із залишків рисової каші, щоб не викидати крупу.
Оладки з рисової каші
- Густа молочна рисова каша - 500 г.
- Яйце - 1 шт.
- Борошно - 150 г.
- Яблуко - 1 маленьке або половинка великого.
- Ванільний цукор - 10 г.
- Розпушувач - 1 ч. л.
- Соняшникова олія - 2 ст. л.
- Сіль, цукор, спеції за смаком.
У холодну кашу вбити яйце і розмішати. Яблуко очистити від шкірки і насіння, натерти на дрібній тертці і додати в кашу. Всипати в рисову кашу також борошно, ванільний цукор, розпушувач і дрібку солі. Якщо каша несолодка - додати 2 столові ложки цукру.
На сковороді розігріти соняшникову олію. З тіста сформувати оладки руками або викласти на сковороду ложкою. Смажити з одного боку на сильному вогні 3-4 хвилини, потім перевернути оладки і зменшити вогонь. Готувати ще 2 хвилини. Подавати зі сметаною або з варенням.

Запіканка з рисової каші
- Рисова каша - 200 г.
- Молоко - 50 г.
- Яйця - 2 шт.
- Вершкове масло - 50 г.
- Цукор - 2 стол.л.
- Ванільний цукор - 10 г.
- Сіль - 0.5 чайн.л.
- Мелена кориця за смаком.
- Яблука, родзинки, ягоди - за бажанням.
Рисову кашу злегка підігріти і влити в неї молоко. Якщо каша молочна, то молоко додавати не потрібно. Додати цукор, якщо каша несолодка. Вмішати в теплу кашу вершкове масло і два яйця. Додати корицю і ванільний цукор. За бажанням можна вмішати в кашу будь-які ягоди, шматочки яблук або родзинки.
Форму для запікання змастити вершковим маслом. Посипати стінки і дно манкою. Викласти рисову кашу в форму і рівномірно розподілити. Поставте в розігріту духовку до 180º і запікайте 25 хвилин.
Котлети з рисової каші
- Варений рис - 400 г.
- Лук - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик.
- Борошно - 4 ст. л.
- Яйця - 2 шт.
- Панірувальні сухарі - 3 ст. л.
- Соняшникова олія-3 ст. л.
- Сіль, перець за смаком.
Цибулю нарізати дрібними кубиками і обсмажити на гарячій сковороді з ложкою олії. Вмішати цибулю в холодну рисову кашу. Подрібнити зубчик часнику і додати в рис. Вбити яйця, додати борошно, сіль і спеції. Перемішати масу до однорідності.
Мокрими руками сформуйте рисові котлети і паніруйте в панірувальних сухарях або в манній крупі. Обсмажте котлети на гарячій сковороді з олією по 3 хвилини з кожного боку.