
Враховуючи те, що в 2021-му році злетіли ціни на продукти, ми не думаємо, що вам захочеться переплачувати і за головний атрибут новорічного столу. Особливо, якщо в підсумку виявиться, що придбаний товар - підробка.
Неможливо уявити, щоб поруч з шампанським, мандаринами і олів'є не стояла тарілка ваблячих бутербродів. УНІАН розповість, як перевірити лососеву ікру на справжність і не зіпсувати собі свято.
Раніше ми говорили про те, як засолити червону рибу, скумбрію або оселедець.
- Як перевірити якість червоної ікри - читаємо етикетку
- Як підробляють червону ікру - варіанти обману
- Як перевірити справжність червоної ікри в домашніх умовах
Як перевірити якість червоної ікри - читаємо етикетку

Перш за все, вже будучи в магазині, ви повинні звернути увагу на упаковку. Іноді там написано слово "імітована" - це означає, що продукт несправжній і виробник говорить про це чесно.
Згідно ДСТУ, на етикетці якісної червоної ікри повинні бути вказані:
- назва та адреса виробника;
- назва продукту;
- місце промислу;
- сорт і ступінь солоності;
- дата виготовлення;
- дата фасовки.
Крім того, пам'ятайте про те, що ціна червоної ікри не може бути дивно низькою. Ікра - дорогий продукт, було б дивно, якби виробник працював собі в збиток. Якщо ви бачите на полицях супермаркетів дешеву ікру, то це - суміш декількох сортів ікри від різних видів риб. Другий варіант - імітація або суміш натуральної і підробленої ікри.
На даний момент, мінімальна ціна за 300 гр свіжомороженої ікри форелі - 500 грн.
Як підробляють червону ікру - варіанти обману
Насправді, в тому, що ви купили імітацію червоної ікри немає нічого поганого - вона не приносить шкоди організму. Головне в цьому питанні - чесність виробника і неможливість переплати за товар низької якості.
Імітацію червоної ікри зараз роблять з агар-агару, риб'ячого жиру і рибного бульйону, іноді додають барвники. Існує два види такої продукції:
- гранульована;
- капсульована.
Перший варіант - це ікра у вигляді кульок, схожа на желе з риби. Визначити її дуже просто - всі ікринки ідеальної форми, блискучі, без "вічок", не лопаються на язику.
Другий варіант - продукція більш високої якості, яку складно відрізнити від справжньої ікри. По виду капсули прозорі, навіть з "вічками". Оболонка ікринок тонка з рідким вмістом всередині. Найчастіше, саме капсульовану ікру недобросовісні продавці видають за справжню.
Як перевірити справжність червоної ікри в домашніх умовах

Після того, як ви в магазині вибрали ідеальний продукт, згідно з вищеописаними розпізнавальними знаками на банці, можете проінспектувати ікру вдома. Для цього існують кілька методів.
Як перевірити ікру в гарячій воді
Візьміть невелику кількість ікринок, викладіть на тарілку і залийте окропом. Натуральна ікра - це суцільний білок, який згортається при зіткненні з гарячою рідиною. Якщо ікра справжня - ви побачите білі пластівці. Штучний продукт залишиться неушкодженим, а на поверхню спливуть крапельки риб'ячого жиру.
Як відрізнити ікру від желатину за допомогою перекису
Цей спосіб підійде, якщо ви купуєте ікру, наприклад, на ринку, а під рукою немає ємності з окропом. Наберіть продукт на палець або чайну ложку (якщо ваш експеримент відбувається вдома), потім капніть трохи перекису. Результат буде таким же, як в першому варіанті: натуральна ікра залишить білі пластівці, а підробка або взагалі не вступить в реакцію, або розчиниться.
Пам'ятайте про те, що зберігати червону ікру можна не довше 5 днів з моменту пошкодження заводської упаковки. Оптимальна температура - від -4°C до -6°C. При цьому, в жерстяній банці краще такий продукт не залишати, а перекласти в скляну ємність.
Читайте також: