В аеропорту Одеси співробітниками міліції, СБУ, прикордонної служби затримали вчора двох громадян Республіки Молдова - Габріела СТАТІ та Аурена МАРИНЕСКУ, які підозрюються в організації масових заворушень у місті Кишинів.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України.

За інформацією відомства, вказані особи були оголошені в розшук «за організацію масових заворушень та дій, скоєних з метою захоплення і насильницького утримання державної влади з порушенням Конституції Молдови, які мали місце в Кишиневі».

Відео дня

У даний час Генеральна прокуратура України розглядає запит Генеральної прокуратури Молдови щодо видачі цих осіб для подальшого їх притягнення до кримінальної відповідальності.

Водночас як повідомили УНІАН у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України, вказаних осіб було затримано 9 квітня о 02.45 працівниками лінійного відділу в аеропорту Одеси на виконання доручення прокуратури Одеської області при проведенні огляду літака, який прямував рейсом «Белград-Одеса-Бухарест».

Як зауважили в ДЗГ, ці особи притягуються до кримінальної відповідальності за статтею 285 Кримінального кодексу Республіки Молдова.

Як повідомляв УНІАН, після парламентських виборів 5 квітня в Кишиневі почалися масові акції протесту, які тривали 6 і 7 квітня. Маніфестанти не визнавали результатів виборів, за якими Комуністична партія, очолювана Президентом Володимиром ВОРОНІНИМ, здобула 50% голосів.

Ряд мітингувальників, окрім скасування підсумків виборів, вимагав приєднання Молдови до Румунії. Поліція затримала близько 200 учасників масових заворушень у Кишиневі.

Учора, 8 квітня, молдавське інформаційне агентство “ІНФОТАГ” повідомляло, що лідер позапарламентської Християнсько-демократичної народної партії (ХДНП) Молдови Юріє РОШКА заявляв про причетність до акцій протесту 6-7 квітня бізнесмена Габрієла СТАТІ – сина мільярдера Анатола СТАТІ - президента АТ Ascom.

На прес-конференції Ю.РОШКА зауважив, що «якби Габрієл СТАТІ поводився пристойно, то тепер не утік би за кордон».