Президент України Віктор ЮЩЕНКО доручив правоохоронним органам перевірити митну службу, яка, на його думку, може збирати «тіньові» кошти на вибори.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на нараді з питань протидії контрабанді та корупції у банківській сфері.

Піддавши критиці цінову політику митниці, В.ЮЩЕНКО зауважив, що не розуміє позиції правоохоронних органів, які не реагують на ці факти.

Відео дня

«Я не виключаю, що у митної служби, і особливо сьогодні, може бути така політика, тому що політичним силам, які патронують цю службу, потрібні чорні, тіньові гроші на вибори», - сказав Президент.

В.ЮЩЕНКО доручив СБУ, Генеральній прокуратурі та іншим правоохоронним органам здійснити тотальну перевірку формування митної ціни. Він зауважив, що на сьогодні корупція повертається у митну службу, особливо це стало проявлятись після заміни керівництва митниці.

Він зауважив, що ціни, які встановлює українська митна служба, в 5-6 разів вищі, ніж у країн-сусідів.

Також Президент доручив здійснити перевірки у сфері завезення м’яса на територію України. За його словами, вартість одного кілограма м’яса, завезеного на територію України в першому кварталі цього року, становила 1,5 дол., тоді як у Росії - 2,1 дол., у Білорусі – 2,2 дол.

«У мене запитання до Генеральної прокуратури: де у митній службі працюють жуліки, які таким чином фактично починають тіньову цепочку на ринку м’яса в Україні, чому не порушили справу? Я просив би: за два тижні доведіть цю справу і скажіть, хто жулік в уряді, на митниці по даному питанню», - заявив Президент.

Також В.ЮЩЕНКО піддав жорсткій критиці ситуацію з тим, що прокуратура не може захистити в судах корупційні справи, у тому числі й по митниці. Він доручив Генеральній прокуратурі протягом 30 днів провести засідання колегії та розглянути питання, у яких областях прокуратура не справляється зі своїми повноваженнями.

Крім того, Президент дав доручення Генеральній прокуратурі здійснити перевірку ряду регіональних митниць, зокрема, Київської обласної, Вінницької, Полтавської, Черкаської, Івано-Франківської, Криворізької, Миколаївської тощо.

В.ЮЩЕНКО зауважив, що за чотири місяці 2009 року по цих митницях не порушено жодної кримінальної справи.