Компанія Remington Worldwide Limited (Гібралтар) збільшить суму позовних вимог до України в Стокгольмському арбітражному суді в рамках позову до «Енергоатома» із 60 тис. дол. до 30 млн. дол.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив на прес-конференції в УНІАН юридичний представник Remington Worldwide Ltd. Вячеслав ЛИЧ.

За його словами, до 14 липня ц.р. компанія представить суду уточнені позовні вимоги.

Відео дня

В.ЛИЧ повідомив, що суд вже порушив арбітражне провадження і сформував склад арбітрів. При цьому суперечка має бути розглянута до 1 січня 2010 року. Адвокат припустив, що перше засідання арбітражу відбудеться вже в жовтні в Туріні (Італія).

Також В.ЛИЧ відзначив, що ця господарська суперечка може перерости в міжнародний скандал. Він пояснив, що причиною цього є лист першого заступника міністра юстиції Євгена КОРНІЙЧУКА до прем`єр-міністра Юлії ТИМОШЕНКО, яким пропонується дати розпорядження Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ і Генеральній прокуратурі «взяти на контроль» судові процеси за участю Remington Worldwide Ltd. і деяких інших компаній. Адвокат вважає, що метою такої пропозиції є максимальне затягування виплати заборгованості держави перед компанією.

В.ЛИЧ заявив, що розцінює такі дії Міністерства юстиції як непрофесійні і вважає, що вони спрямовані на чинення тиску на адвокатів і власників підприємств, які намагаються в судовому порядку відстоювати свої права й інтереси.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня 2008 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма порушив справу за арбітражним спором проти України за позовом Remington Worldwide Limited. У своєму позові компанія просила стягнути з України 60 тис. дол. у зв`язку з неможливістю в рамках виконавчого провадження витребувати з НАЕК «Енергоатом» борг у розмірі 18 млн. дол. за постачання в 1999 році устаткування на Запорізьку АЕС.

Довідка УНІАН. У 1999 році Запорізька АЕС, яка є відокремленим підрозділом НАЕК «Енергоатом», і ДП «Укренергомашкомплект» уклали договір на придбання 25 обмежувачів перенапруження на суму 33 млн. дол.

26 грудня 1999 року «Укренергомашкомплект» і виробник устаткування – компанія «Електрокераміка» (Росія) підписали додаток до контракту, за яким домовилися, що всі спірні питання розглядаються в Арбітражному суді Санкт-Петербурга і Ленінградської області.

Оскільки «Укренергомашкомплект» не виконав своїх зобов`язань перед виробником, після його ліквідації в результаті банкрутства відповідачем став «Енергоатом».

Наприкінці 2002 року «Електрокераміка» передала право вимоги до боржника компанії Remington Worldwide Limited (Гібралтар), яку пов`язують з молдавським бізнесменом Вячеславом ПЛАТОНОМ.