Азот і вуглець могли потрапити на Землю з іншої планети / NASA/NOAA/GOES Project

Космічне зіткнення, після якого Місяць відколовся від Землі, залишило на нашій планеті хімічні елементи, критично важливі для виникнення життя. Такого висновку дійшли американські вчені.

Удар стався близько 4,4 мільярдів років тому. Мандрівна планета завбільшки з Марс протаранила Землю, вибивши в космічний простір уламки порід. З цих уламків пізніше сформувався природний супутник Місяць, пише The Guardian.

Читайте такожЗ'явилося відео падіння метеорита на Місяць під час "кривавого" затемнення

Відео дня

Вчені переконані, що окрім утворення нового небесного тіла у космічної аварії був й інший наслідок. Зокрема, вуглець і азот з мандрівної планети, який тепер входить до органічних сполук, потрапив на Землю.

Петрологи з техаського Університету Райса дійшли такого висновку після низки експериментів з геохімічними реакціями під високими температурами і тиском, які протікають в надрах нашої планети. Вони хотіли зрозуміти, як Земля отримала ключові хімічні елементи: від метеоритів чи можливо з якихось інших стародавніх джерел.

Керівник групи дослідників Демманвір Гревал виявив, що планета з багатим на сірку ядром повинна була б мати великі запаси вуглецю і азоту на поверхні. Земне ядро, швидше за все, складається із заліза і нікелю. Тож стороння планета з сірчаним ядром могла б передати ці летючі елементи Землі у потрібній пропорції, якби вона врізалася в неї. Таких висновків дослідники дійшли завдяки комп’ютерному моделюванню численних сценаріїв розвитку Сонячної системи, порівнюючи результати з тим, який вигляд вона має насправді.

Читайте такожПрихильники пласкої Землі збираються обпливти планету у 2020 році

«Досліджуючи примітивні метеорити, вчені вже давно з’ясували, що Земля й інші тверді планети внутрішнього кола сонячної системи позбавлені летючих речовин. Але час і механізм потрапляння цих летючих елементів тривалий час були темою для запеклих суперечок», - сказав вчений Радждіп Дасгупта.

«Запропонований нами сценарій перший, який може пояснити часовий відрізок і спосіб потрапляння цих речових на основі геохімічних доказів», - додав він.