REUTERS

Нобелівську премію з фізики вручили за екзопланети і фізичну космологію.

Про це стало відомо під час офіційного оголошення лауреатів у Каролінському інституті (Стокгольм, Швеція).

Читайте такожНобелівську премію з медицини присудили за дослідження реакції клітин на нестачу кисню

Відео дня

Зокрема, Нобелівський комітет присудив премію з фізики вченому Джеймсу Піблзу за теоретичні відкриття у галузі фізичної космології. Він почесний науковий професор Прінстонського університету імені Альберта Ейнштейна.

Другу половину нагороди отримають Мішель Майор і Дідьє Кело за відкриття екзопланети на орбіті сонцеподібної зірки.

За словами Нобелівського комітету, обидва ці відкриття дозволили по-новому поглянути на місце людини у Всесвіті.

Розмір премії у 2019 році становить 9 мільйонів шведських крон (близько $915 тисяч). Варто відзначити, що лауреатам нобелівської премії з фізики доведеться розділити премію між собою.

Відкрита Кело і Майором у 1995 році екзопланета обертається навколо зірки сонячного типу на відстані 50 світлових років від Землі. За своїми розмірами небесне тіло, яке розігріте до 1000 градусів, схоже на Юпітер. Після дослідження вчених вдалося відкрити безліч інших екзопланет, серед яких були ті, що схожі на Землю.

Теоретичні роботи Піблза присвячені розширенню Всесвіту після великого вибуху і того, яку роль відіграють у цьому різні види матерії та енергії. У 1982-му році вчений припустив існування холодних і важких частинок, складових так званої темної матерії Всесвіту. Потім у 1984-му він вирішив повернутися до запропонованої Ейнштейном космологічної сталої, тобто "темної енергії".

Нагадаємо, Нобелівську премію з фізики 2018 року отримали Артур Ешкен, Жерар Мур і Донна Стрікленд за досягнення в галузі лазерної фізики. Мова йде про розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів.

У 2019 році Нобелівський тиждень проходить з 7 по 14 жовтня. Він відкрився оголошенням лауреатів з медицини та фізіології (7 жовтня). Лауреатів премії з хімії назвуть 9 жовтня, літератури - 10 жовтня (відразу за 2018 і 2019 роки), премії миру - 11 жовтня, премії по економіці - 14 жовтня.

Премії традиційно вручаються 10 грудня - у день смерті її засновника, шведського винахідника Альфреда Нобеля.