REUTERS

Людський мозок впізнає знайому пісню всього лише за 100 мілісекунд, на що вказують результати нового дослідження. В ньому взяли участь 22 добровольці, які прослуховували фрагменти музичних композицій тривалістю лише секунду.

Як пише Newsweek, дослідники з Лондонського університету програвали фрагменти пісень 10 учасникам експерименту. Деякі фрагменти були їм знайомі, деякі здавалися схожими на улюблені пісні, а деякі були абсолютно невідомими. Ще 12 добровольців не знали всі пісні. Вони виконували роль контрольної групи.

Читайте такожВчені знайшли в людському мозку клітини сміливості

Відео дня

Вчені відстежували за реакцією зіниць добровольців, коли вони слухали фрагменти. Оскільки це вказує на мозкові процеси, а також розумову активність. За 100-300 мілісекунд після прослуховування короткої частини знайомої пісні, зіниці розширювалися. В частині мозку, відповідальній за пам’ять, теж спостерігалася активність.

Досліджуючи те, як мозок обробляє знайомі подразники, вчені хочуть пролити світло на стани, пов’язані з пам’яттю, такими як набуте слабоумство, зокрема хворобу на хворобу Альцгеймера. Люди з такими проблемами часто пам’ятають улюблену музику попри втрату інших спогадів.