Ілюстрація / REUTERS

У першій половині 2020 року Facebook запустить в Україні спеціальну програму, що позначатиме маніпуляції у стрічці новин.

Про це заявила менеджер з публічної політики щодо України у Facebook Катерина Крук, повідомляє Детектор медіа.

«Ми зараз готуємося до розширення глобальної програми протидії дезінформації в Україні. У нас є система, яка відпрацьована у світі — це програма під назвою Тhird-party fact-checker. Ми співпрацюємо із локальними фактчекінговими організаціями, які допомагають нам перевіряти контент. Це працює за кількома принципами — звісно, ми використовуємо machine learning і просимо фактчекерів перевірити наші внутрішні передбачення щодо того, яка інформація або з яких сайтів може бути маніпулятивною. Також вони самі можуть моніторити і надсилати інформацію нам», — зазначила вона.

Відео дня

Читайте такожFacebook платитиме користувачам за участь в опитуваннях

За словами Крук, Україна плідно працює для підписання контракту, щоб повноцінно запустити цю програму. Перевірку інформації Facebook довіряє іншим організаціям, бо не має технічної можливості набрати штат експертів для цього.

Інформація, що матиме ознаки маніпуляцій, буде візуально виділятись зі стрічки.

«Інший рівень, над яким ми зараз працюємо, — це технічне позначення того, як люди можуть бачити у своїй стрічці новин потенційну маніпулятивну інформацію. Коли в нас буде локальний фактчекінг, який зможе перевіряти інформацію, ми відповідним чином будемо графічно виділяти її і попереджати людей, що вона може бути маніпулятивною, давати їм контекстну інформацію або посилання на статтю, яка розвінчує певний міф», — зауважила Крук.