Штучний інтелект вперше застосували в розробці ліків / УНІАН

Штучний інтелект вперше застосували при розробці медичних препаратів. Таким чином, розумна машина «винайшла» молекулу, яку готують до клінічних випробувань на людях. Новий препарат був створений в ході співпраці британського стартапа Exscientia і японської фармацевтичної компанії Sumitomo Dainippon Pharma.

Як пише BBC, нові ліки призначені для пацієнтів, які страждають від обсесивно-компульсивного розладу. Зазвичай минає п’ять років розробки, перш ніж нові формули дозволяють випробувати. Але препарату, розробленому штучним інтелектом, вистачило й 12 місяців.

Читайте також"Лікар Amazon на виклику": технологічні гіганти готуються змінити медицину назавжди

Відео дня

Виконавчий директор Exscientia професор Ендрю Хопкінс назвав це «ключовою віхою у винайдені ліків».

«Штучний інтелект вже діагностував пацієнтів, аналізував їхні дані й результати сканування. Але це перше застосування штучного інтелекту в створенні нових медичних препаратів», - пояснив він.

Нова молекула отримала назву DSP-1181. Його вдалося створити завдяки тому, що алгоритм опрацював всі потенційні сполуки, перевіряючи їх на відповідність величезній базі даних параметрів.

«Потрібно зробити мільярди рішень, щоб знайти правильні молекули. І точна розробка ліків – це велика робота», - сказав Хопкінс.

Читайте такожThe Guardian: Людство хоче писати ДНК як комп’ютерний код, але «ігри в Бога» небезпечні

«Але перевага алгоритмів в тому, що вони агностичні. Тому їх можна застосувати до будь-якої хвороби», - додав він.

Перши етап випробування нового препарату відбудеться в Японії. В разі успіху, наступним етапом стануть глобальні тести. Компанія вже працює над потенційними ліками для лікування раку й серцево-судинних захворювань. Розробники сподіваються, що готові для клінічних випробувань молекули у них будуть до кінця року.