NASA

Про це повідомляється на сайті Американського геологічного товариства, передає Лента.ру.

Вчені аналізували показники із спектрометра альфа-частинок і рентгенівського випромінювання (APXS) і з мессбауєрівського спектрометра віддаленого доступу - встановлених на марсоході інструментів, призначених для аналізу мінералогії заліза на поверхні Марсу.

Дослідники виявили в скельних породах високе співвідношення окисленого заліза до загального заліза. При цьому незвичайний розкид цих порід спостерігався в межах обмеженої території. Подальші дослідження показали, що ці породи втратили кристалічну структуру. Вчені висунули гіпотезу, згідно з якою це сталося через вплив кислотних парів, що утворилися при вулканічних виверженнях на Марсі.

Відео дня

Читайте такожNASA оприлюднило докладний план підготовки місії на Марс

Механізм процесу дослідники описали наступним чином: кислотний туман вилуговує частину гірських порід, залишаючи від них тільки «скелет», з якого поступово видаляється волога. Згодом сонячне світло впливає на отриману субстанцію, окислюючи залізо, що міститься в ньому, пропорційно кількості одержуваного світла. Саме це і пояснює високе співвідношення окисленого заліза до загального заліза.

Дослідники порівняли кислотний пар з Марсу із отруйним туманом, який утворюється на Гаваях при виверженнях вулкану Кілауеа.

Як повідомляв УНІАН раніше, знамениті марсіанські канали виявилися слідами останніх вод океанів Марсу, що "вморожені" в осадові породи у далекому минулому і розтоплені в ході вивержень вулканів 3,2 мільярди років тому.