Фахівці NASA оголосили про запуск програми, яка повинна завершитися польотом на Сонце, повідомляється на сайті агентства. Запуск космічного корабля до зірки намічений на 2015 рік.

Місія дістала назву "Солар Проб+" ("Solar Probe+"). На Сонці повинен вирушити жароміцний космічний корабель, який наблизиться до сонячної корони і вивчатиме характеристики сонячного вітру і магнетизму поблизу зірки.

На даний момент розробка корабля знаходиться на так званій "попередній стадії А" ("pre-phase A").

Відео дня

Зонд "Солар Проб+" повинен працювати на висоті близько семи мільйонів кілометрів над поверхнею Сонця (це близько дев`яти радіусів зірки). Зондові доведеться витримати температуру вище 1400 градусів за Цельсієм і надзвичайно потужне радіаційне випромінювання. Енергію для роботи "Солар Проб+" також одержуватиме від Сонця за допомогою сонячних батарей, які постійно охолоджуватимуться струмом рідини.

За допомогою зонда учені сподіваються одержати відповіді, в першу чергу, на два питання. Перший стосується незвично високої температури сонячної корони, яка істотно вища, ніж температура на поверхні Сонця. Друге питання - природа швидкості сонячного вітру - потоку іонізованих частинок (переважно гелієво–водневої плазми), яка "б`є" із сонячної корони із швидкістю 300–1200 кілометрів за секунду. Безпосередньо над поверхнею зірки учені не спостерігають ніякого істотного руху частинок. "Солар Проб+" з`ясує, що саме є рушійною силою сонячного вітру. 

Лента.ру