Український математик отримала за відкриття світового рівня

Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, комісія присудила премію В’язовській за її відкриття світового рівня – щодо найщільнішого пакування куль у 8 та 24-вимірних просторах з використанням методів модульних форм.

У МОН нагадують, що 2016-го математик розв'язала задачу, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть: пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному. Інакше кажучи, науковець знайшла вирішення пакування куль в евклідовому просторі. Раніше задачу пакування куль було розв'язано лише для просторів із трьома і менше вимірами.

"Щодо пакування куль — насправді цю задачу легко зрозуміти, — пояснює вчена виданню The Ukrainians. — У нас є ящик, і треба покласти у нього якомога більше куль однакового радіуса. Багато чого залежить від об’єму ящика. Нам треба знайти константу, залежність між об’ємом коробки та кількістю куль, які туди можна покласти". 

Відео дня

Читайте такожНобелівську премію з хімії присудили трьом вченим за молекулярні машини

В’язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцеї № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 2010-го захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері», а 2013 року здобула ступінь доктора природничих наук у Боннському університеті, захистивши дисертацію «Модулярні функції та особливі цикли».

Довідка УНІАН. Премія Салема заснована Адріаною Салем, вдовою французького математика грецького походження Рафаеля Салема (1898—1963). З 1968 року премією нагороджуються математики, які відзначилися у галузі досліджень, якою цікавився Салем, насамперед роботами, пов'язаними із рядами Фур'є (спосіб представлення довільної складної функції сумою простіших).