Crew Dragon відстикувався від МКС / twitter.com/SpaceX

Американський космічний корабель Crew Dragon із астронавтами Дугласом Харлі і Робертом Бенкеном  повернувся на Землю.

Читайте такожДух захоплює: астронавт показав приголомшливе фото Землі з МКС

Трансляції вели NASA і SpaceX.

Корабель відстикувався о 02:35 за київським часом. Шлях Crew Dragon до Землі зайняв 19 годин.

Корабель приводнився в Мексиканській затоці біля узбережжя штату Флорида в неділю, 2 серпня о 21:48 за київським часом. Це стало першим приводненням американського пілотованого корабля з 1975 року.

За словами менеджера комерційної програми польотів Стіва Стіча, точне місце посадки залежало від погодних умов. При цьому враховувалися такі параметри, як висота хвиль, сила вітру, відсутність опадів або грозового фронту, видимість і можливості для польотів вертольотів пошуково-рятувальних груп.

Як повідомляв УНІАН, у травні у США двоє астронавтів на борту комерційного пілотованого космічного корабля компанії SpaceX під назвою Crew Dragon успішно злетіли в космос. 31 травня близько 17:15 космічний корабель Crew Dragon успішно зістикувався з МКС.

Довідка УНІАН. Вперше за 9 років двоє американських астронавтів відправляться на МКС не на російському "Союзі", а на американському кораблі. NASA не розробляла новий корабель для польотів на МКС, а оголосила конкурс серед приватних компаній - у 2014 році в ньому перемогли Boeing і SpaceX.

Читайте такожForbes: NASA все одно заплатить Росії за політ на "Союзі", попри успіх SpaceX

При цьому, тестовий політ Starliner, який розробила Boeing, був невдалим, зате тестовий запуск Сrew Dragon від Space X пройшов успішно. У березні 2019 року відбувся перший політ Crew Dragon до МКС - випробувальна місія SpaceX Demo-1. Корабель доставив продукти на станцію і повернув потрібні вантажі на Землю. Замість астронавтів на борту знаходився манекен у скафандрі.

Апарати Crew Dragon - багаторазові, але за контрактом з NASA для доставки людей на станцію їх використовуватимуть лише одноразово. При цьому SpaceX дозволено використовувати ці ж капсули повторно для вантажних місій на МКС.

Відзначимо, що вартість відправки одного астронавти на МКС компанією SpaceX обійдеться NASA в 50 мільйонів доларів. "Роскосмос" бере за цю послугу майже вдвічі більше - 90 мільйонів доларів.