США розраховують висадити астронавтів на Місяць до 2024 року \ nasa.gov

Американське космічне агентство NASA вибрало три приватні компанії для розробки системи для висадки людини на поверхню Місяця в рамках програми Artemis.

Читайте такожNASA планує зробити з кратера на Місяці гігантський телескоп (фото)

До числа переможців увійшли SpaceX Ілона Маска і Blue Origin Джефа Безоса, а також компанія Dynetics, повідомляє NASA. Blue Origin, що належить Джеффу Безосу спільно з компаніями Lockheed Martin, Northrop Grumman і Draper буде розробляти триступеневу систему посадки екіпажу на поверхню Місяця. Засновник SpaceX Ілон Маск запропонував для висадки екіпажу повністю інтегрований космічний корабель Starship. Компанія Dynetics разом з 25 іншими підприємствами також візьме участь у розробці системи висадки на Місяць.

Відео дня

«Завдяки укладанню цих контрактів Америка рухається вперед до останнього кроку, необхідного для висадки астронавтів на Місяць до 2024 року, включаючи неймовірний момент, коли ми побачимо першу жінку, яка ступить на поверхню Місяця», - заявив директор NASA Джеймс Брайденстайн.

У 2019 році США оголосили, що нова американська програма освоєння Місяця буде називатися Artemis («Артеміда»). На третьому етапі цієї місії NASA розраховує здійснити висадку двох астронавтів (чоловіка і жінки) на Місяць.