Стародавні люди їли своїх мертвих, і зовсім не через голод / Колаж УНІАН, фото msn.com, csic.academia.edu

Дослідження показало, що канібалізм був поширеним ритуалом поховання в Європі 15 тисяч років тому.

Як пише CNN, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Quaternary Science Reviews, канібалізм був звичайною практикою поховання в Європі близько 15 тисяч років тому, коли люди їли своїх померлих не з необхідності, а скоріше як частину своєї культури.

Дослідження вчених були зосереджені на мадленському періоді пізнього верхнього палеоліту приблизно 11-17 тисяч років тому. Експерти лондонського Національного історичного музею вивчили літературу і виявили 59 пам'яток цього періоду, на яких є людські останки.

Відео дня

Їм вдалося інтерпретувати похоронну поведінку на 25 об'єктах.

У п'ятнадцяти виявлено людські останки зі слідами жування, кістки черепа зі слідами порізів і кістки, навмисно зламані з метою вилучення поживних речовин з кісткового мозку, що вказує на практику канібалізму. Були також дані, що дозволяють припустити, що в деяких випадках людські останки були змішані з останками тварин.

Ритуальні маніпуляції з людськими останками і їх часте виникнення в місцях по всій Північній і Західній Європі дозволяють припустити, що канібалізм був практикою поховання, а не доповненням до їжі, кажуть дослідники.

"Частота випадків канібалізму в цих випадках перевищує будь-яку частоту такої поведінки серед більш ранніх або пізніх груп гомінідів, і дозволяє припустити, що похоронний канібалізм був методом, який стародавні люди використовували для позбавлення від своїх померлих", - йдеться в дослідженні. .

Дослідники відзначають, що це "це найстаріше з відомих на сьогоднішній день свідчень канібалізму як похоронної практики".

Інші цікаві відкриття

Раніше вчені нарешті визначили шлях, по якому стародавні люди покинули Африку. Так, перші люди мігрували з Африки 84 тис. років тому, щоб заселити Інші частини світу, слідуючи річковим маршрутом через Йорданію, а не через Червоне море, як вважалося раніше.

Також науковці розкрили секрет витривалості стародавніх будівель римлян і майя. Зокрема, Зокрема, стародавні люди додавали такі матеріали, як кора дерев, вулканічний попіл, рис, пиво і навіть сеча.

Вас також можуть зацікавити новини: