Місцезнаходження Панова невідоме / фото Роман Цимбалюк

Сім'я українського політв'язня Ігоря Панова вже три місяці не знає, що з ним.

Як повідомляє "Кримська правозахисна група", про це заявила мати українського політв'язня Віра Котелянець.

Читайте такожУкраїнський політв'язень Гриб заявив про підміну ключового свідка у його справі

Відео дня

"Рідні українця вже третій місяць не знають, де конкретно перебуває Євген, що з ним, як він почувається. В Омській області кілька виправних колоній, тому в якій саме буде міститися українець, поки не відомо", - сказано в повідомленні.

За словами правозахисників, Котелянець звернулася до українського консула в Новосибірську з проханням уточнити інформацію про місцезнаходження її сина і отримала відповідь, що її звернення прийнято і обробляється.

Крім того, у правозахисній групі зазначають, що УФСВП РФ підтвердило, що Панова 6 грудня 2018 року етапували до колонії в Омській області і по прибуттю політв'язня до колонії адміністрація направить відповідне повідомлення у Посольство України в РФ. Однак на сьогодні таке повідомлення ще не надійшло.

Як повідомляв УНІАН, ФСБ Росії у серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові. Затриманих якийсь час утримували в московському СІЗО "Лефортово", а пізніше повернули до Криму.

Російські спецслужби стверджують, що затримані Панов і Андрій Захтей були членами "групи диверсантів", яка нібито планувала здійснити теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Влада України називає ці звинувачення провокацією російських спецслужб.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством. У лютому його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу у 220 тис. рублів (близько 105 тис. грн).

Панова засудили до 8 років колонії суворого режиму. 25 жовтня 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок Панову.

6 грудня 2018 року політв'язня етапували з СІЗО Сімферополя до однієї з колоній в російському Омську.