Судді інкримінується винесення завідомо неправосудного рішення / Фото УНІАН

У справах Майдану завершено розслідування стосовно судді Дніпровського райсуду Києва, яка ухвалювала незаконні рішення щодо арешту активістів, що брали участь в Революції Гідності.

Як повідомила прес-служба Генеральної прокуратури, йдеться про незаконно затриманих 18 лютого 2014 року двох учасників Майдану, щодо яких сфальсифіковано матеріали провадження і яких притягнуто до кримінальної відповідальності за нібито участь у масових заворушеннях.

Крім того, судді інкримінується винесення завідомо неправосудного рішення і щодо учасника автопробігу ГО «Автомайдан» до резиденції «Межигір’я», якого на підставі сфальсифікованих матеріалів в лютому 2014 року незаконно позбавлено права керування транспортним засобом на 3 місяці.

Відео дня

Дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ст. 340 (незаконне перешкоджання проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій, здійснене за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею завідомо неправосудних ухвал, що спричинило тяжкі наслідки).

Стороні захисту відкрито доступ до матеріалів і після ознайомлення підозрюваної з матеріалами провадження обвинувальний акт буде направлено до суду.

"В іншій частині досудове розслідування триває. Збираються та перевіряються на предмет достатності для притягнення до кримінальної відповідальності докази стосовно співучасників цих та інших злочинів, вчинених під час акцій протесту у 2013-2014 роках", - повідомили в прокуратурі.

Читайте такожЛуценко заявив, що слідство зібрало всі документи про розстріли на Майдані

Як повідомляв УНІАН, в одному з кримінальних проваджень за фактами протидії протестним акціям у грудні 2013 року - лютому 2014 року ГПУ перевіряє правомірність дій та рішень правоохоронних органів і суду Дніпровського району Києва при затриманні, притягненні до кримінальної відповідальності та застосуванні запобіжних заходів щодо 11 осіб у період 18-19 лютого 2014 року.

В рамках слідства у липні 2018 року судді Дніпровського районного суду Києва Владиславі Гудим було повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28, ст. 340, ч. 2 ст. 375 ККУ у вчиненні протиправних дій щодо 2 осіб, котрі були затримані та притягнуті до кримінальної відповідальності нібито за участь у масових заворушеннях із явними і грубими порушення вимог кримінального процесуального законодавства, а нею, як слідчим суддею, постановлено завідомо неправосудне рішення про їх тримання під вартою.

У цьому кримінальному провадженні також оголошено про підозру у вчиненні аналогічних злочинів у той же період часу колишньому заступнику голови Дніпровського суду Києва.