Юрський помер у 83 роки / kino-teatr.ru

Радянський актор Сергій Юрський, який помер 8 лютого, виступав на боці України в російсько-українській війні.

Пропонуємо згадати головні цитати відомого актора.

Про Україну й українську мову

«Я побував в Україні дуже давно, дуже давно, і для мене Україна - це самостійне явище. І, звичайно, небезпечно в Харкові ці слова говорити, але я вважаю, що досить болісне відродження української мови - це благо».

Про ставлення Росії до України

"Це жахлива неввічливість, це жахливе порушення не тільки правил пристойності, але і того, що створює певний баланс у світі. Можна допомагати, можна вести переговори, можна співчувати, не погоджуватися, сперечатися, але не можна в такій тональності кричати на всю нашу гігантську країну, в якій подібне знаходить відгук. Це якийсь несподіваний і жахливий прояв національного безкультур'я".

Читайте такожСтала відома причина смерті актора Сергія Юрського

"Це інша нація – дружня, історично пов'язана з Росією, але інша. Зараз Україна – це інша країна. А кажуть про неї в такій тональності, як ночами в телевізійних передачах Мамонтова або Соловйова: "хочемо – розженемо, хочемо – захистимо, а російська мова там має бути!" Хлопці – це не ваша справа. Це як якщо б французи сказали: "Які бельгійці? Вони ж говорять французькою мовою. Немає такої країни Бельгія; вони говорять французькою, тільки з якимось дивним акцентом. Нема її, і все".

Про воєнні дії в Україні

"Щодня, і все більше приходжу в подив і перестаю розуміти що-небудь. Мене це хвилює нескінченно. Відчуття жаху в мене не проходить ось вже кілька місяців. Те, що відбувається, викликає у мене не тільки почуття тривоги, а жаху і мороку".

Про Крим

"З Кримом у мене пов'язано більше 30 років, і я ніколи не відчував себе чужим. Налагодиться там життя? Тривожно говорити. Адже вже зараз туди не їдуть на відпочинок, а кримчани жили здебільшого з обслуговування туристів. А якщо говорити про саму території... Стародавні греки могли б дати право нинішнім грекам заявити, що споконвічні землі Греції поширюються на півсвіту. Але тут би турки почали говорити, що у них була Османська імперія, і ці землі належать їм. Зараз толерантність дратує багатьох".

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Москві померла зірка фільму «Любов і голуби» і «Золоте теля» Сергій Юрський.