За словами Луценка, в цьому випадку були здійснені всі можливі заходи безпеки в рамках чинного законодавства / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що голову Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру після оголошення підозри в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк, згідно із законодавством, не мають права затримувати, його запросили добровільно прибути до Шевченківського районного суду Києва для обрання запобіжного заходу.

Про це Луценко повідомив на брифінгу в Києві.

«Завдяки зміненому в часи Януковича Кримінальному процесуальному кодексу, навіть в цій ситуації – після підозри у вчиненні вбивства - ми не маємо права затримати пана Мангера, а маємо запросити його прослідувати до Печерського (пізніше стало відомо, що це Шевченківський райсуд Києва – УНІАН) суду для обрання запобіжного заходу», - заявив він.

Відео дня

За словами Луценка, в цьому випадку були здійснені всі можливі заходи безпеки в рамках чинного законодавства. «Я впевнений, що пан Мангер буде у суді разом зі своїми захисниками, а суд здійснить розгляд запобіжного заходу, яким закон передбачає безальтернативний арешт», - додав генпрокурор.

Читайте такожВ Transparency International прокоментували оголошення Мангеру підозри в організації вбивства Гандзюк

Довідка УНІАН. 31 липня 2018 року в Херсоні невідомий вилив сірчану кислоту в обличчя Гандзюк. Жінку з хімічним опіком більш як 30% тіла госпіталізували. Гандзюк перебувала на лікуванні в Київському міському опіковому центрі. 4 листопада вона померла.

За підозрою в участі або співучасті в замаху на вбивство Гандзюк було затримано шість осіб. У серпні з-під варти звільнили одного з підозрюваних - Миколу Новікова - через відсутність в його діях складу злочину. Під вартою перебувають Сергій Торбін і Микита Грабчук, іншим - В'ячеславу Вишневському, Володимиру Васяновичу і Віктору Горбунову - суд обрав запобіжний захід у вигляді цілодобових домашніх арештів.

5 листопада у ЗМІ з'явилася інформація про те, що гроші за напад на Гандзюк підозрюваному в замовленні злочину нібито передавав Ігор Павловський - помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

12 листопада суд заарештував Павловського. За даними СБУ, він підозрюється в співучасті у вбивстві Гандзюк.

4 грудня Луценко заявив, що у справі про вбивство активістки оголошено підозру раніше судимому громадянину на прізвище Левін, відомому в кримінальному світі на прізвисько Москаль-молодший. За словами Луценка, Левін достроково вийшов із в'язниці за «законом Савченко».

21 січня 2019 року в СБУ заявили, що Левін був оголошений в міжнародний розшук ще 10 грудня 2018 року.

28 січня на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей про напади на Гандзюк та інших громадських активістів батько вбитої активістки Віктор Гандзюк заявив, що в Генпрокуратурі, МВС і СБУ знають замовників вбивства його дочки.

«Зараз офіційно оголошено в розшук організатора вбивства, кримінального авторитета Москаленка, який пішов на це вбивство не просто так, який пішов на це вбивство не з вулиці. Він пішов на це з будівлі Херсонської обласної державної адміністрації, де тісно співпрацював з конкретними людьми, для яких виконував конкретні завдання», - заявив батько Гандзюк.

Сьогодні, 11 лютого, генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що голові Херсонської облради Владиславу Мангеру оголошено підозру в організації вбивства Гандзюк.