Антитютюнові активісти не змогли вплинути на скорочення дитячого куріння - 5 канал

За останні 12 років поширеність дитячого куріння в Україні зменшилася на 43%, але головною причиною цього стала не боротьба з тютюновими компаніями, яку ведуть грантові громадські організації, а постійне зростання акцизів.

Про це йдеться в програмі «Особливий погляд» на 5 каналі.

В Україні зареєстровано близько 50 громадських організацій в сфері боротьби з тютюнопалінням. За даними 5 каналу, їх основний донор - Фонд Майкла Блумберга, який виділив українським активістам 2,672 млн доларів з 2008 по 2015 рік.

Відео дня

Завдяки цим грошам керівник ГО «Життя» Андрій Скіпальський в 2017 році задекларував 2,8 мільйона гривень доходу. Але коли ефективність українських борців з тютюном зійшла нанівець, дані про витрати Фонду та «Життя» були засекречені.

Антитютюнові активісти не змогли вплинути на скорочення дитячого куріння - 5 канал

Найбільший одержувач цих грошей - громадська організація «Життя» - позиціонує себе як істину в останній інстанції в сфері боротьби з тютюнопалінням, вважаючи, що саме завдяки їй вдалося зменшити кількість курців в Україні, відзначили експерти.

«Всі дослідження, які проводилися в Європі, США, Австралії, підтверджують, що на рішення курців купувати тютюнові вироби чи ні впливають не реклама і попередження про шкоду здоров'ю, а ціна», - заявив 5 каналу Борис Кушнірук, голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру.

У 2018 році середня ціна за пачку сигарет досягла 32 грн.

«Це все через поступове підвищення ставки акцизу. З 2008 року мінімальна ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла більш ніж в 50 разів - з 36 копійок до 18,56 гривень», - повідомляє 5 канал.

«Життя» лобіює прийняття двох законопроектів покликаних, на їхню думку, зменшити рівень паління серед підлітків.

Однак ці законопроекти не ухвалюються вже три роки, а за цей час поширеність дитячого куріння в Україні зменшилася на 43%.

Експерти і психологи 5 каналу також заявили, що візуалізація сигарет в магазинах і кіосках не стимулює дитяче тютюнопаління, а той, хто заявляє зворотне, як це робить «Життя», маніпулює громадською думкою.