Опера про довічно ув'язнених - спроба привернути увагу до проблеми - Грановський

У Харкові відбулася прем'єра опери «Пеніта. Опера». Це історія з життя 4-х довічно ув'язнених жінок, які перебувають у Качанівській колонії Харкова. Захід

покликаний звернути увагу суспільства на права людей, які перебувають в ув'язненні, зазначає народний депутат Олександр Грановський.

Останній відомий своєю допомогою Любові Кушинській, яка після 21 року проведених у в'язниці вийшла на волю. Коментуючи в Facebook прем'єру опери, Грановський звернув увагу на складнощі, пов'язані з переглядом справ довічно ув'язнених: чинне законодавство і сформована судова практика фактично не дозволяють переглянути винесені вироки.

Відео дня

«Навіть тоді, коли ми з вами в силу об'єктивних причин сміливо стверджуємо, що з плином часу стало очевидно те, що людина невинна, фактично «увійти» в процедуру перегляду судового рішення неймовірно важко, а такий перегляд може зайняти десятиліття. Справедливо? Сумніваюся… Мені пощастило допомогти Любові Кушинській. Ми були повністю впевнені в своїй правоті. Але прохання про помилування довелося підписати особисто мені - Кушинська категорично свою провину не визнавала і тим самим готова була провести в 4-х стінах залишок свого життя», - каже Олександр Грановський.

За його словами, театральне дійство «Пеніта. Опера» - це спроба привернути увагу до існуючої проблеми: як виключно по-людськи, так і суто в юридичному ключі.

«Я вважаю, що спроба виявилася цілком успішною і точно незабутньою», - зазначає депутат.

Олександр Грановський пише, що емоції і враження від заходу залишилися дуже змішаними.

«Є в Україні жінки, які отримали довічні терміни. Зазвичай, йдеться про тих жінок, які дійсно вчинили тяжкі злочини і засуджені відповідно до букви закону. Водночас впевнений, майже всі жінки, які опинилися в подібному становищі, межі людяності перейшли під впливом страшних обставин. Ті жінки, про яких йдеться, - вбивці. Але обмежуватися таким безапеляційним ярликом ми не маємо права: вбивства відбуваються в різному психологічному стані, часто за жахливих обставин, про які інші люди й не чули», - вважає він.

Сьогодні Олександр Грановський допомагає засудженому батькові Тетяни Панасенко. При цьому, класичний шлях перегляду судового рішення не є пріоритетним з юридичної точки зору.