Мітинг у Харкові / УНІАН

У вівторок, 4 червня, о 19:00 у багатьох українських містах стартувала акція протесту "Безкарність вбиває". Люди зібралися через загибель 5-річного Кирила Тлявова у Переяславі-Хмельницькому на Київщині. Там двоє працівників патрульної поліції напідпитку влаштували стрілянину по бляшанках. Одна з куль влучила хлопчикові у голову. Медики боролися за його життя, однак 3 червня він помер у лікарні.

Мітинг пройшли у великих містах України, зокрема у Херсоні, Переяславі-Хмельницькому, Києві, Чернівцях, Луцьку, Рівному, Кропивницькому, Тернополі, Вінниці, Дніпрі, Львові, Житомирі, Ужгороді і Миколаєві.

Відео дня

Найгарячіше було у Переяславі-Хмельницькому, де і сталося вбивство. Активісти запалили фаєри, в поліцейських почали кидати петардами та димовими шашками. Під ноги правоохоронцям, що обступили вхід до поліції, поклали дитячі іграшки. На стіні поліції фарбою написали слово "Вбивці". Під час коротких сутичок у Переяславі димова шашка вдарила журналістці в ногу. Повідомлялося про поранення, проте ця інформація не підтвердилася.

У Києві біля будівлі МВС зібралися близько 200 осіб. Спочатку лунали колискові пісні, люди йшли зі світлинами, іграшками, малюнками, свічками. Активісти запалили фаєри і димові шашки - вони вимагали відставки високопосадовців МВС і Нацполіції.

Читайте такожЗеленський розповів про покарання для винуватців у вбивстві 5-річного хлопчика

У Дніпрі із піротехникою під дощем кількадесят людей прийшли на протест до обласного управління Нацполіції. Деякі цілими родинами із малюками. Кажуть, що таким чином хотіли висловити співчуття родичам загиблого хлопчика і добитися покарання для винних. Мітингарі в балаклавах розгорнули плакат із закликом звільнити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Також вони запалили фаєри та написали слово «Вбивці» перед входом до управління поліції. Минулося без сутичок.

У Харкові на акцію протесту, яка тривала близько години, вийшли півтори сотні людей із вимогами про кадрові рішення і справедливий суд над винними.

У Львові загиблого Кирилка вшанували хвилиною мовчання. На стіни поліції почепили фото підозрюваних поліцейських.

Як повідомляв УНІАН, 31 травня в Переяслав-Хмельницькому Київської області двоє патрульних Іван Приходько та Володимир Петровець напідпитку влаштували стрілянину з вогнепальної зброї по металевих банках та інших предметах, розташованих у місці, де могли перебувати люди.

Вони влучили у 5-річного хлопчика Кирила Тлявова, який перебував на дитячому майданчику біля будинку. Дитину госпіталізували. 3 червня хлопчик помер у столичній лікарні.

Патрульні підозрюються у грубому порушенні громадського порядку, вчиненому із застосуванням вогнепальної зброї групою осіб (ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України) та в умисному вбивстві малолітньої дитини, вчиненому групою осіб (п. п. 2, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

4 червня, суд обрав запобіжні заходи обом підозрюваним у вигляді тримання під вартою до 30 липня без альтернативи внесення застав.