МЗС України / REUTERS

В результаті переговорів між представниками України та Грузії, грузинська сторона погодилася повернути в Україну 10 дітей затриманої українки Юлії Сусляк.

Про це у коментарі УНІАН повідомив заступник директора департаменту – начальник управління консульського забезпечення Міністерства закордонних справ України Василь Кирилич.

Зокрема, дипломат заявив, що "10 малолітніх дітей-громадян України повертаються з Грузії додому".

Відео дня

Читайте такожУкраїнська делегація планує привезти додому десятьох дітей заарештованої в Грузії матері (відео)

Кирилич зазначив, що повернення дітей стало можливим в результаті проведення комплексу консульсько-правових заходів МЗС і посольства України в Грузії, які "стали базою для фінального рішення грузинської сторони за підсумками переговорів у Тбілісі на чолі з Уповноваженим президента з прав дитини Миколою Кулебою".

"А вдома "навіть дим солодкий", тому повернення дітей в Україну - природний у ситуації, що склалася, крок. Водночас консульська служба продовжує забезпечувати захист прав матері цих малолітніх дітей, яку тримають в слідчому ізоляторі в Грузії", - наголосив Кирилич.

Як повідомляв УНІАН, у Грузії українку Юлію Сусляк з 10 дітьми затримали за підозрою в торгівлі дітьми.

Після затримання українки її дітей розмістили у місцевих прийомних сім'ях і соціальних закладах Грузії.

Читайте такожУ масці й ланцюгах: Україна видала Польщі ґвалтівника-вбивцю (фото, відео)

За словами першого заступника голови Національної поліції – начальника кримінальної поліції В’ячеслава Аброськіна, 19 квітня з території Росії транзитом через Грузію до окупованої Абхазії мала намір виїхати 37-річна громадянка України разом з 10 дітьми (2008, 2013, 2014, 2017, 2018 років народження). Правоохоронцям вона пояснила, що четверо дітей - її рідні, а інші народжені в Україні за допомогою репродуктивної медицини.

28 травня родина затриманої в Грузії українки з 10 дітьми закликала президента України Володимира Зеленського посприяти у допомозі.

4 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що питання щодо повернення в Україну 10 дітей затриманої українки зрушило «з мертвої точки».

Станом на 5 червня у Грузії тривав процес оформлення необхідних документів для повернення в Україну 10 дітей затриманої Сусляк.

Разом з Кулебою до Грузії вирушила група представників Ярмолинецької районної державної адміністрації Хмельницької області на чолі з керівником служби у справах дітей, який є уповноваженою особою і має право супроводжувати дітей в Україну.