У Грузії українку Юлію Сусляк затримали за підозрою в торгівлі людьми / фото Flickr/Leo Koolhoven

У Грузії триває процес оформлення необхідних документів для повернення в Україну 10 дітей затриманої українки Юлії Сусляк.

Як повідомили у прес-службі глави Української держави, президент Володимир Зеленський відрядив уповноваженого з прав дитини Миколу Кулебу у Грузію, щоб вирішити питання повернення до України 10 дітей родини Сусляків з Хмельниччини.

Згідно з повідомленням, сьогодні Кулеба за дорученням президента зустрівся з представниками Генеральної прокуратури Грузії і Міністерства праці, здоров’я і соціальних справ. «За словами Миколи Кулеби, наразі вирішується питання повернення дітей в Україну, зокрема триває процес належного оформлення всіх необхідних документів. Вже є попередні домовленості з Генеральною прокуратурою та Міністерством праці, здоров’я і соціальних справ Грузії щодо того, щоб доправити дітей на батьківщину», - поінформували у прес-службі.

Також зазначається, що у Грузії перебуває група представників Ярмолинецької районної державної адміністрації Хмельницької області на чолі з керівником служби у справах дітей, який є уповноваженою особою і має право супроводжувати дітей в Україну.

Очікується, що сьогодні ввечері Микола Кулеба зустрінеться з дітьми родини Сусляків, додали у прес-службі.

Читайте такожБабуся застреленої під Києвом 5-річної дитини просить допомоги в екстрасенсів

У прес-службі зазначили, що на даний час діти перебувають у місцевих прийомних сім'ях і соціальних закладах Грузії, а їхня мати, Юлія Сусляк, – під вартою. Юлію та її чоловіка Юрія підозрюють у торгівлі дітьми. Жінку затримали, коли вона з десятьма нащадками, семеро з яких народилися протягом одного року від сурогатних матерів, хотіла виїхати до окупованої Росією Абхазії.

Як повідомляв УНІАН, у Грузії українку Юлію Сусляк з 10 дітьми затримали за підозрою в торгівлі людьми.

За словами першого заступника голови Національної поліції – начальника кримінальної поліції В’ячеслава Аброськіна, 19 квітня з території Росії транзитом через Грузію до окупованої Абхазії мала намір виїхати 37-річна громадянка України разом з 10 дітьми (2008, 2013, 2014, 2017, 2018 років народження). Правоохоронцям вона пояснила, що четверо дітей - її рідні, а інші народжені в Україні за допомогою репродуктивної медицини.

28 травня родина затриманої у Грузії українки з 10 дітьми закликала президента Володимира Зеленського посприяти у допомозі.

4 червня уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що питання повернення до України 10 дітей затриманої українки зрушило з мертвої точки.