Скликаний Епіфанієм синод відбудеться 24 червня / фото УНІАН

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній скликає на 24 червня синод ПЦУ, на якому будуть ухвалені рішення у зв’язку із зібранням почесного патріарха Філарета, проведеним сьогодні у Володимирському соборі в Києві.

Про це йдеться в заяві прес-служби Київської митрополії Православної церкви України щодо проведених зборів.

«На найближчому засіданні Священного синоду ПЦУ, яке скликається предстоятелем 24 червня, будуть ухвалені рішення, пов’язані з подіями, що відбулися», - йдеться в заяві.

Відео дня

У документі зазначається, що з плином часу почесний патріарх ПЦУ Філарет почав робити заяви, в яких довільно та одноосібно ставить під сумнів дійсність усіх прийнятих 15 грудня соборних рішень. «Надаючи від імені вже не існуючого релігійного об’єднання УПЦ КП та на його бланках вказівки та вимоги, спрямовані до єпископату, духовенства і вірних Православної церкви України, почесний патріарх Філарет фактично перевищує свої повноваження архієрея, порушуючи цим 34 Апостольське правило і Статут Православної церкви України», - вказується в заяві.

Читайте такожЦерковний скандал у розпалі: у ПЦУ відреагували на "собор" Філарета

На брифінгу щодо вказаних подій архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) заявив, що наразі невелика частина духовенства виокремила себе із ПЦУ. «Що відбулося? Відбулося на даний момент виокремлення невеликої частини тих, хто належав до єдиної помісної Української православної церкви, у нову структуру, яка для того, щоб підтвердити свої можливості та повноваження, привласнює собі історичну назву УПЦ КП, але такої немає і бути не може», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня 2019 року в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

Водночас почесний патріарх Київський та всієї України-Руси Філарет хоче зберегти УПЦ КП, яка була однією із засновниць єдиної помісної Православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

20 червня збори духовенства та мирян, скликані за ініціативи почесного патріарха Філарета, заявили про «відновлення» Української православної церкви Київського патріархату та несприйняття томосу про автокефалію ПЦУ.

У ПЦУ наголошують, що в зв'язку з тим, що рішенням помісного собору УПЦ Київського патріархату 15 грудня 2018 року, що відбувся у Малій Софії перед Об'єднавчим собором, УПЦ КП як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об'єднання та приєднання до утвореної єдиної помісної Православної церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема, під назвами її статутних органів (священного синоду, архієрейського і помісного соборів), є незаконними.