Філарет / REUTERS

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет розкритикував отриманий Україною томос, заявивши про залежність ПЦУ від Константинопольського патріарха.

Про це він заявив під час брифінгу, повідомляє ТСН.

Читайте такожПЦУ позбавила почесного патріарха Філарета права управління Київською єпархією

Відео дня

"Після обрання предстоятеля ми отримали томос. А томос не такий, як мають інші автокефальні православні церкви. А в цьому томосі є залежність української церкви від Константинопольського патріарха", - заявив він.

За словами Філарета, по-перше, залежність полягає в тому, що ПЦУ не має права варити миро (спеціально приготовлена й освячена ароматична олія – ред.).

"А це значить, що ми не можемо звершувати таїнство хрещення, освячення храмів без того, щоб Константинопольський патріарх дав нам миро. Дав нам миро – похрестимо, не дав – не можемо", - пояснив він. 

По друге, наголосив Філарет, українській церкві дали назву, не таку, яку мають інші церкви.

"Наприклад, Російська православна церква, Грузинська православна церква, Сербська православна церква. А нам дали назву Православна церква в Україні", - сказав Філарет. Тобто, пояснив він, це означає, що ПЦУ має права лише в межах України, але не поза ними.

Також Філарет заявив, що згідно із томосом усі складні питання, що виникають в український церкві, має вирішувати Вселенський патріарх. "Тобто ця так звана автокефальна церква не має прав автокефальної церкви", - додав Філарет.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня почесний патріарх Філарет скликав "помісний собор", на якому оголосив про відновлення ліквідованої УПЦ Київського патріархату та невизнання томосу про надання автокефалії Православної церкви України.